;

Звонце угостило српчиће из Вуковара

Датум : 18.10.2013.

Ова субота била је радна за редакцију Светосавског звонца. Наиме, у посету српској престоници и редакцији Звонца били су ђаци ОШ ”Никола Андрић” из Вуковара. Четрдесет два ђака који од првог до петог разреда похађају ову школу, обишли су овом приликом културне и духовне знаменитости Града Београда.

У преподневним часовима по доласку у Београд најпре су обишли тамошњи манастир Раковицу у чијој порти се налази и гроб блаженопочившег Патријарха Павла. Молитвено походивши ову светињу у манастирској порти имали су кратак час из историје и веронауке, на ком се говорило о историји овог манастира и животима српских патријараха Павла и Димитрија, који су као своју последњу жељу оставили да овде буду сахрањени.

Након тога они су дошли у Патријаршију где су обишли редакцију Светосавског звонца, Патријаршијску библиотеку, Музеј СПЦ, Саборну цркву и Калемегданску тврђаву.

Да би их упознало са начином живота и школовања интернатског типа које је још увек очувано у богословским школама, Звонце је организовало посету једној од најстарији образовних институција у Београду: Богословији Светог Саве на Карабурми. Након обиласка школе и интерната у трпезарији Богословије за госте из Вуковара приређен је ручак.

На крају ове ескурзије, ђаци су посетили ”Павловића кућу” где су имали прилику да се кроз радионице ближе упознају са темом: ”традиција у породици”.

У пратњи ђака ове школе били су учитељице: Гордана Дујмовић, Марица Василек, Наташа Лукић, затим наставници српског језика и историје Тијана Безбрадица и Зоран Јакшић, као и педагог Ален Турјак и вероучитељ Љубомир Абаџић.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више