;

Пријем код Митрополита Крфа и посета монаха испосника из Светогорске пустиње

Датум : 02.09.2021.

Ведро септембарско преподне било је намењено активностима у кампу. Ученици су након јутарњег разгибавања и доручка могли да се посвете радионицама и довршавању својих паноа за „Историјску разгледницу“. У томе им је свакако користила радионица калиграфије, под вођством Милице Опалић, уз коју су сада увежбавали брзопис и усавршавали технику краснописа. Милиметарске блокове убрзо су красили стихови химне „Осети видо“, а потези пера пренети су и на хамере где су красили имена неких од наjзначајнијих личности и догађаја прве две године Великог рата.

Након овога, као помоћ у организацији својих материјала, али и дугорочна помоћ у учењу било је предавање о мапама ума Марије Сталетовић. Претварајући линеаран садржај у разгранате мапе идеја, појмова и симбола, ово предавање је имало за циљ да помогне ђацима да на лакши начин савладају градиво и направе белешку која бојом и обликом остаје запамћена. Уз то, добили су остатак материјала који ће презентовати последње вечери у кампу.

Сталетовићка је наставила даље и то са темом о којој се мање зна, посвећеној „Женама у рату“. Иако је акценат на Првом светском рату, разговор се наставио о самом положају жена током историје и како су управо оне те које су понеле читаве државе. Када је земља окупирана, мушко живље на фронту, на жени је било да сачува, дом, породицу и окућницу. Кроз ово предавање одата је почаст нашим мајкама, сестрама и бакама, поменута су имена хероина о којима се не говори и назначено је да су се упркос свему бориле за своју земљу, слободу и будућност!

За то време у главном граду Крфа, делегација учесника пројекта ”Стопама наших предака”, присуствовала је пријему у епархијском двору Митрополије Крфске код Његовог Високопреосвештенства Митрополита Крфа и Дијапонских острва Господина Нектарија. Митрополит Нектарије је поручио да му је изузетно драго да по девети пут види успешне младе људе из Србије и Региона, који посећују острво Крф у жељи да се упознају са славном историјом српских ратника и српско-крфског пријатељства. Такође, Високопреоствећени Владика је истакао да је посебно у његовом сећању остала посета српских спортских великана које је такође организовало Светосавско звонце. Учесници пројекта су Митрополиту Крфа произнели репертоар црквених и српских родољубивих песама, након чега је уследило кратко послужење и даривање учесника миром из кандила из Цркве Светог Спиридона, бројаницом и крстићем са иконом Светитеља Спиридона.

У вечерњим часовима био је приказан документарни филм редитеља Небојше Колака ”Пруга живота и смрти – ко је био Душан Савовић” који говори о страдању Срба из Херцеговине у логорима у Сиску и Јасеновцу у Другом Светском рату.

Након вечере и послужења палачинкама које су припремили наши другари Софија и Вук, уследило је предавање оца Макарија, светогорског подвижника из Каруље, велике и суве светогорске пустиње са стеновитим и стрмим обронком где на литици, као птичја гнезда висе испоснице где се подвизавају они који кроз аскезу свој живот предају Богу и молитви. Отац Макарије је учесницима пројекта говорио о условима живота у испосници у Каруљи преко чијих се стрмих литица може кретати само уз помоћ ланаца, али и о општим правилима која важе на Светој Гори. Отац Макарије је говорио и о Светом Сави Освећеном који је за време свог овоземаљског живота наложио да се његов жезал (Патерица) преда Светом Сави Српском када дође у Велику лавру у Јудејској пустињи , Светом Сави и Хиландарском типику који је саставио, али и о легенди о настанку чудотворне Иконе Мајке Божије Тројеручице, као и о благодати коју осети када стане пред њу. Деца су имала прилику да питају Оца шта год су желели о томе како је Света Гора добила назив Врт Мајке Божије, али и о житијама поменутих Светитеља као и о свакодневници на Атосу. Своје утиске и доживљаје са Атоса испричао је и доктор Владица Опачић који редовно посећује српски Манастир Хиландар. Деца су се након предавања и добијеног благослова од Оца Макарија Светогорца упутила ка спаваоницама како би и сутра могли да испуне све обавезе и присуствују радионицама.

Фото галерија

Пријатељ пројекта:

 

Пројекат подржали:

 Градска општина Палилула Министарство културе  Папас   

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више