;

Дан сабирања молитви, знања, вештина, вредноће, посвећености и љубави

Датум : 03.09.2021.

Овај трећи дан необично отвореног школског месеца септембра на Крфу, протиче у јутарњим обавезама и дужностима. Након завршетка истих, дошао је тренутак да се заврше презентације на хамерима које су деца у групама спремала за радионицу ”Историјска разгладница”, кроз коју су они који су узели учешће, сазнавали о знаменитим личностима и догађајима 1915. и 1916. године, коју је осмислила и приредила учитељица Марија Сталетовић.

У наставку дана, а по завршетку радионица, организован је спортски програм у коме су своје вештине са лоптом могли да покажу сви учесници кампа.

После подне, учесници пројекта су се упутили у ка престоници острва да молитвено посете светитеље Божије: Свету Царицу Теодору и Светог Спиридона Тримифунтског. Прво одредиште им била црква старе Митрополије где се налазе мошти Свете Царице Византијске Теодоре о чијем је животу и величанственој улози у борби против иконоборства говорио професор историје Драгиша Стаменковић. Деца су имала прилику, да обиђу прелепу унутрашњост цркве и да целивају иконе и мошти ове Светитељке. Након Свете Теодоре, учесници су посетили Цркву Светог Спиридона, заштитника града и острва Крфа, чије су житије могли да прочитају у књизи коју су добили од господина Жељка Поповића, председника крфског удружења грчко-српског пријатељства приликом посете Музеја ” Српска кућа”. Ова црква један је од најпосећенијих грчких и васељенских православних храмова, а у њој се налазе и мошти Светог Спиридона Чудотворца, Епископа Тримифунтског, које су познате по својој целебности и нетрулежности. Након обиласка ових двеју цркава, сви су имали слободно време за обилазак града, градске плаже и осталих знаменитости.

Предвече истога дана, из центра Керкире, аутобуси су се упутили ка луци у Гувији где се искрцавала српска војска 1916. године и где се данас налази споменик са тројезичним натписом који деца која учествују у пројекту, заједно са академским сликаром и вајаром Михаилом Глигорићем обнављају и ретуширају сваког лета. На месту где су се искрцали славни преци, предавање је одржао професор Драгиш, који је испричао све детаље о искрцавању од Божића до Васкрса поменуте године, а зачула се и српска химна ”Боже правде”.

После вечере, уследило је дуго очекивано вече талената на којем су ђаци имали прлику да покажу своје уметничке вештине, али и да прикажу шта су урадили и научили током радионице ”Историјска разгледница”. Програм су водиле Михаела Миленковић и Маја Лозанчић, а учествовали су између осталих Павлина Радовановић из Ораховца са песмом ”Јунаци са Кошара”, Милица Макитан, Марија Лубардић, Тамара Петковић, Маша Илић, Николај Сандић, Ленка Тешић и Софија Родић са православном химном ”Агни Партене” коју је у славу Мајке Божије написао и компоновао Свети Нектарије Егински, затим Милош Богдановић који је рецитовао ”Пркосну песму”, Тамара Петровић са композицијом ”Ноктурно”, Марија Дражић која је све присутне одушевила аријом ”Se florindo e fedele” и многи други. Такође, посебно су се истакле Миона Гујаничић, Тамара Петровић и Сандра Радосављевић, које су представиле свој кратак позоришни игроказ који су осмислиле за кратко време током драмске радионице, а који публику оставља без речи. Он се састоји од три текста – три војничка писма које су оне саме саставиле под утиском обиласка острва Видо – места највећег страдања српске јуначке војске.

После овог програма, организовано је музичко вече, а поводом завршетка кампа на коме су се сви учесници уз песму, тужни што се неко време неће видети, опростили, али само накратко, јер на Крфу сви који учествују у пројекту постају породица која заувек остаје укључена у сва дешавања која се у будућности одвијају у животу пројекта ”Стопама наших предака”.

Наступ Павлине Радосављевић

Наступ певачке групе ”Агни Партене”

Наступ Милоша Богдановића

Наступ певачке груше ”Разграна се”

Наступ Марије Дражић

Наступ Тамаре Петровић

Фото галерија

Пријатељ пројекта:

 

Пројекат подржали:

 Градска општина Палилула Министарство културе  Папас   

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више