;

Деца са Косова и Метохије и из Црне Горе сутра на Спасовданској литији

Датум : 01.06.2022.

Седамдесеторо деце са Косова и Метохије и из Црне Горе који су у Београд допутовали ради учешћа на сутрашњој Спасовданској литији, данас је у храму Светог Саве примио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

Обраћајући се младим гостима Патријарх је нагласио:
“Ми волимо свој народ, чувамо свој народ, чувамо оно што је наше не зато да бисмо били себични, не зато да би се оградили од других, него управо да би се научили да све волимо и да волећи оно што је наше кроз љубав све што припада и другим народима постане наше и да љубављу можемо да примимо од других оно што они имају као вредно, а исто тако из љубави можемо другима да дарујемо оно што су наше вредности. Зато је веома, веома важно не само да знамо ко је Свети Сава него да се трудимо да се молимо њему и да се колико год можемо угледамо на њега, да покушамо и ми нешто од онога што је био његов живот да унесемо у свој живот.

Сигуран сам да се и ви на Косову, и у Црној Гори и где год да се налазимо молите за своју браћу и сестре, за своје родитеље, учитеље, комшије, за све оне који јесу деца Светог Саве, али да се исто тако молите за оне који припадају другом народу, који се на другачији начин моле, који такође имају своју вредност.

Ви на Косову сигуран сам, а већ сам питао неку децу да ли то чине, молите се наравно за православну децу, али молите се и за децу Албанце. И ви у Црној Гори молите се за своје ближње и за свој народ, али молите се и за све друге народе који живе у Црној Гори без обзира да ли су Срби православни, или су Црногорци, или су Албанци, или су Бошњаци, или су Хрвати или из било ког народа да долазе. То је једини исправни пут. То је светосавски пут. И Свети Сава је живео у временима када су као и данас постојали многи народи, многе културе, многе вере. Обилазио је читав свет. Ишао је и на Исток и на Запад. Успостављао најбоље могуће односе са свим народима, зидао цркве и у Јерусалиму и у Барију, и у другим земљама, у Светој Гори, али наравно најпре и највише у свом народу”.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више