- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Звонце угостило српчиће из Вуковара

[1]Ова субота била је радна за редакцију Светосавског звонца. Наиме, у посету српској престоници и редакцији Звонца били су ђаци ОШ ”Никола Андрић” из Вуковара. Четрдесет два ђака који од првог до петог разреда похађају ову школу, обишли су овом приликом културне и духовне знаменитости Града Београда.

[2]У преподневним часовима по доласку у Београд најпре су обишли тамошњи манастир Раковицу у чијој порти се налази и гроб блаженопочившег Патријарха Павла. Молитвено походивши ову светињу у манастирској порти имали су кратак час из историје и веронауке, на ком се говорило о историји овог манастира и животима српских патријараха Павла и Димитрија, који су као своју последњу жељу оставили да овде буду сахрањени.

Након тога они су дошли у Патријаршију где су обишли редакцију Светосавског звонца, Патријаршијску библиотеку, Музеј СПЦ, Саборну цркву и Калемегданску тврђаву.

Да би их упознало са начином живота и школовања интернатског типа које је још увек очувано у богословским школама, Звонце је организовало посету једној од најстарији образовних институција у Београду: Богословији Светог Саве на Карабурми. Након обиласка школе и интерната у трпезарији Богословије за госте из Вуковара приређен је ручак.

На крају ове ескурзије, ђаци су посетили ”Павловића кућу” где су имали прилику да се кроз радионице ближе упознају са темом: ”традиција у породици”.

У пратњи ђака ове школе били су учитељице: Гордана Дујмовић, Марица Василек, Наташа Лукић, затим наставници српског језика и историје Тијана Безбрадица и Зоран Јакшић, као и педагог Ален Турјак и вероучитељ Љубомир Абаџић.

[3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]