;

Звонце у Рашкој

Датум : 16.09.2011.

Светосавско звонце је на позив Црквене општине Никољачке – Супље из Рашке (пре одласка на Светосимеоновски сабор код Петрове цркве у Расу), а са благословом Епископа Теодосија, гостовало у Рашкој.

Најпре смо обишли манастир Градац, задужбину Јелена Анжујске (монахиње Јелисавете), жене краља Уроша I Немањића, где смо се поклонили светињи и упознали са историјатом манастира, а онда смо провели неколико сати дружећи се са монахињама и духовником манастира јеромонахом Виталијем. Дочекали су нас као најрођеније, а наши мали глумци су се захвалили на гостопримству извођењем представе. По доласку у Рашку, били смо гости дивних домаћина, јереја Радомира Сандића и његове супруге Виолете, који су заслужни за организацију читаве манифестације.

После подне смо са домаћинима обишли манастир Кончул, где нас је дочекала и о светињи говорила игуманија Минодора.

 

Како је црква Светог Саве још увек у изградњи, па тамо нема ни парохијског дома ни било какве погодне сале, гостовали смо и програм извели у холу ОШ ”Сутјеска”. Продружила су нам се деца домаћини, које при цркви организује неуморна попадија Виолета, па смо сви заједно извели програм, на велико задовољство присутних. Представили су се домаћини рециталом и игроказом о Светом Сави рађеном по тексту из Звонца, потом је изведена наша представа Звезда рождества, која је одушевила многобројну публику и на крају је наступила фолклорна група, са сплетом српских кола.

Склопљена су многобројна пријатељства, била је и суза на растанку, па се сви искрено надамо да ћемо се, ако Бог да, ускоро опет сви срести, дружити и извести нове представе.

Светосавско звонце се најсрдачније захваљује својим домаћинима: проти Томи Милановићу из Новог Пазара, оцу Раши и попадији Виолети, њиховим парохијанима из Рашке и сестринству манастира Кончул, као и игуману Ђурђевих Ступова о. Герасиму.

Видео прилог ТВ Рашка

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више