- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Звонце у Рашкој

[1] [2]Светосавско звонце је на позив Црквене општине Никољачке – Супље из Рашке (пре одласка на Светосимеоновски сабор код Петрове цркве у Расу), а са благословом Епископа Теодосија, гостовало у Рашкој.

[3]Најпре смо обишли манастир Градац, задужбину Јелена Анжујске (монахиње Јелисавете), [4]жене краља Уроша I Немањића, где смо се поклонили светињи и упознали са историјатом манастира, а онда смо провели неколико сати дружећи се са монахињама и духовником манастира јеромонахом Виталијем. Дочекали су нас као најрођеније, а наши мали глумци су се захвалили на гостопримству извођењем представе. По доласку у Рашку, били смо гости дивних домаћина, јереја Радомира Сандића и његове супруге Виолете, који су заслужни за организацију читаве манифестације.

[5] [6] [7] [8]

[9]После подне смо са домаћинима обишли манастир Кончул, где нас је дочекала и о светињи говорила игуманија Минодора.

 

[10]

[11]Како је црква Светог Саве још увек у изградњи, па тамо нема ни парохијског дома ни било какве погодне сале, гостовали смо и програм извели у холу ОШ ”Сутјеска”. Продружила су нам се деца домаћини, које при цркви организује неуморна попадија Виолета, па смо сви заједно извели програм, на велико задовољство присутних. Представили су се домаћини рециталом и игроказом о Светом Сави рађеном по тексту из Звонца, потом је изведена наша представа Звезда рождества, која је одушевила многобројну публику и на крају је наступила фолклорна група, са сплетом српских кола.

[12] [13]

Склопљена су многобројна пријатељства, била је и суза на растанку, па се сви искрено надамо да ћемо се, ако Бог да, ускоро опет сви срести, дружити и извести нове представе.

Светосавско звонце се најсрдачније захваљује својим домаћинима: проти Томи Милановићу из Новог Пазара, оцу Раши и попадији Виолети, њиховим парохијанима из Рашке и сестринству манастира Кончул, као и игуману Ђурђевих Ступова о. Герасиму.

[14] [15] [16] [17] [18] [19]

Видео прилог ТВ Рашка [20]