;

Топла одећа за децу “Свратишта”

Датум : 01.02.2021.

Светосавско звонце заједно са својим сарадницима и читаоцима спроводи активности усмерене ка помоћи деци која су социјално угрожена или која живе у екстремном сиромаштву.

У току године, два до три пута спроводи се акција за “Свратишта”, тј места где топло гостопримство имају деца улице узраста од 5 до 15 година.

Већина те деце живе са својим породицама у неформалним насељима где живе у неусловним објектима направљеним од картона, пластике и понеком циглом, без патоса, где немају редован приступ води, струји тако да кренувши од основног, а то је хигијена, па на даље све за њих преставља изазов, док је њиховим вршњацима то приступачна свакодневица.

Захваљујући нашим читаоцима из Аустралије чије су три генерације у породици одрасле читајући и дружећи се са Светосавским звонцем стигли су нам велики пакети топле одеће, чарапа, веша и мајица за децу. Са великом радошћу смо преузели послате пакете и већ у току истог дана доставили их деци и њиховим васпитачима у “Свратишту”.

“СВРАТИШТА”
Свратиште за децу улице почело је да ради 2007. године, а једна од основних идеја је била да се деци омогуће да нешто поједу и да се окупају. Поред “Свратишта” у Крфској 7а на Звездари, Београд је 2010. године добио у други објекат у Булевару Арсенија Чарнојевића 145 на Новом Београду. Људи који су ангажовани у “Свратишту” обилазе 28 неформалних насеља где разговарају са родитељима деце и обавештавају их о свим могућностима којe деца могу добити кроз програм “Свратишта”. Такође, обилазе и места где деца раде: раскрснице, платое, а често их људи зову да их обавесте где су видели децу да се скупљају. Помажу им још и око описмењавања, школе и домаћих задатака, а ко од њих није, уводе га у систем одводећи их у Центар за социјални рад, како би их евидентирали и како би им урадили документа. Оно што се извело као закључак јесте то, да се конкретно деци улице, може помоћи да изађу из овог зачараног круга сиромаштва – образовање. Зато је главни циљ да та деца упишу школу и да им се максимално помогне у том процесу образовања: да науче да читају, пишу, рачунају.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више