- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Топла одећа за децу “Свратишта”

[1]Светосавско звонце заједно са својим сарадницима и читаоцима спроводи активности усмерене ка помоћи деци која су социјално угрожена или која живе у екстремном сиромаштву.

У току године, два до три пута спроводи се акција за “Свратишта”, тј места где топло гостопримство имају деца улице узраста од 5 до 15 година.

Већина те деце живе са својим породицама у неформалним насељима где живе у неусловним објектима направљеним од картона, пластике и понеком циглом, без патоса, где немају редован приступ води, струји тако да кренувши од основног, а то је хигијена, па на даље све за њих преставља изазов, док је њиховим вршњацима то приступачна свакодневица.

Захваљујући нашим читаоцима из Аустралије чије су три генерације у породици одрасле читајући и дружећи се са Светосавским звонцем стигли су нам велики пакети топле одеће, чарапа, веша и мајица за децу. Са великом радошћу смо преузели послате пакете и већ у току истог дана доставили их деци и њиховим васпитачима у “Свратишту”.

[2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]

“СВРАТИШТА”
Свратиште за децу улице почело је да ради 2007. године, а једна од основних идеја је била да се деци омогуће да нешто поједу и да се окупају. Поред “Свратишта” у Крфској 7а на Звездари, Београд је 2010. године добио у други објекат у Булевару Арсенија Чарнојевића 145 на Новом Београду. Људи који су ангажовани у “Свратишту” обилазе 28 неформалних насеља где разговарају са родитељима деце и обавештавају их о свим могућностима којe деца могу добити кроз програм “Свратишта”. Такође, обилазе и места где деца раде: раскрснице, платое, а често их људи зову да их обавесте где су видели децу да се скупљају. Помажу им још и око описмењавања, школе и домаћих задатака, а ко од њих није, уводе га у систем одводећи их у Центар за социјални рад, како би их евидентирали и како би им урадили документа. Оно што се извело као закључак јесте то, да се конкретно деци улице, може помоћи да изађу из овог зачараног круга сиромаштва – образовање. Зато је главни циљ да та деца упишу школу и да им се максимално помогне у том процесу образовања: да науче да читају, пишу, рачунају.