;

Савиндан са српчићима у енклави Ново Брдо

Датум : 27.01.2021.

Јуче и данас је Светосавско звонце у сарадњи са Црквеном Општином Ново брдо, а подршку Хуманитарне организације “Наши Срби (Our Serbs)” и цркви “Васкрсења Христовог” из Чикага, поделило 200 Светосавских пакетића деци, ђацима основних школа ове српске енклаве.

Све основне школе су обиђене, а весели караван са пакетићима свуда радосно и домаћински дочекан у селима :Бостане, Паралово, Прековце, Доњи Макреш и Јасеновик.

У делегацији су били: парох новобрдски протојереј Стево Митрић, затим чланови ХО “Наши Срби” Мира и Зоран Гушић, као и представник редакције Светосавског звонца Димитрије Стикић.

Најпре је јуче обиђена ОШ “Миладин Поповић” из Бостана где је директорки Убавки Тасић уручена компијутерска опрема за кабинет информатике. Тиме је ђацима ове школе омогућено оперативно праћење онлајн часова и огледних вежби из предмета као што су: биологија, хемија и физика, што до сада није било могуће због застареле информатичке опреме. Одлучено је да ће пакетићи ђацима бити подељени сутрадан после Свете Литургије у цркви Успења Пресвете Богородице. Након Бостана, делегација је посетила ОШ “Свети Сава” у Паралову, где су их дочекала деца која су се користећи велики ћачки одмор, забављала се напољу на снегу.

Убрзо се на њиховим руменим образима појавио велики осмех, а у промрзлим рукоцама за неке од њих и претешки, домаћински Светосавски пакетићи које је формирала Компанија “Прехрана” из Пожеге са 55 артикала у њима.

После Паралова посећени су Прековци и ОШ “Доситеј Обрадовић”, затим ОШ “Петар Петровић Његош”, у Доњем Макрешу и ОШ “Свети Сава”, у Јасеновику.

Преостали неподељени део пакетића, подељен је данас након Свете Литургије и цркви у Бостану.

НАШИ СРБИ (ОUR SERBS)

“Наши Срби-OUR Serbs” су организација наше Дијаспоре у Чикагу и околини. Створена да помогне онима којима је помоћ потребна. У овим тешким временима Српски народ је потлачен и очајнички тражи начине да издржава своје породице.Било да су млади или старији, школа или сиротиште, или одређена породица која треба и жели да започне пројекат који ће их учинити самодосталним, ХО “Наши Срби-OUR Serbs” су посвећени да буду ту да помогну.

Светосавско звонце са децом у енклавама
Своје Крсно име Светога Саву, редакција Светосавског звонца je обележило саборно и молитвено са децом, својим читаоцима са територије Косова и Метохије, тачније косовског поморавља. Ново брдо је као симбол, српске историје и стуб српске државности најбоља препорука редакцији Звонца, да мале Српчиће сабере и окупи у подножју саме трврђаве Новобрдске.

НОВО БРДО

Новобрдска Тврђава је подигнута почетком 14. века са циљем заштите богатог рудног подручја у коме се експлоатисало гвожђе, олово, сребро и злато и које од средине 14. века (од 1349. године кује сопствени сребрни новац) постаје најзначајнији рудник у Србији, а свој врхунац достиже у доба деспотовине када су Новобрдски рудници деспоту Ђурaђу (1427—1456) годишње доносили према различитим изворима 50.000,120.000 или чак 200.000 златних дуката. Околина тврђаве је препуна остатака насеља и рудника из тог доба, а прилаз целом подручју је био додатно заштићен утврдама Призренцем и Прилепцем који су штитили најлакши прилаз новобрдској области са југа, из долине Биначке Мораве

Пријатељ Звонца:
ХО из Чикага “Наши Срби” (Our Serbs)

Видео запис са поделе пакетића деци у енклави Ново Брдо

Галерија светлописа

 

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више