- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Савиндан са српчићима у енклави Ново Брдо

[1]Јуче и данас је Светосавско звонце у сарадњи са Црквеном Општином Ново брдо, а подршку Хуманитарне организације “Наши Срби (Our Serbs)” и цркви “Васкрсења Христовог” из Чикага, поделило 200 Светосавских пакетића деци, ђацима основних школа ове српске енклаве.

Све основне школе су обиђене, а весели караван са пакетићима свуда радосно и домаћински дочекан у селима :Бостане, Паралово, Прековце, Доњи Макреш и Јасеновик.

У делегацији су били: парох новобрдски протојереј Стево Митрић, затим чланови ХО “Наши Срби” Мира и Зоран Гушић, као и представник редакције Светосавског звонца Димитрије Стикић.

[2] [3]

[4] [5] [6] [7]

[8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17]

Најпре је јуче обиђена ОШ “Миладин Поповић” из Бостана где је директорки Убавки Тасић уручена компијутерска опрема за кабинет информатике. Тиме је ђацима ове школе омогућено оперативно праћење онлајн часова и огледних вежби из предмета као што су: биологија, хемија и физика, што до сада није било могуће због застареле информатичке опреме. Одлучено је да ће пакетићи ђацима бити подељени сутрадан после Свете Литургије у цркви Успења Пресвете Богородице. Након Бостана, делегација је посетила ОШ “Свети Сава” у Паралову, где су их дочекала деца која су се користећи велики ћачки одмор, забављала се напољу на снегу.

Убрзо се на њиховим руменим образима појавио велики осмех, а у промрзлим рукоцама за неке од њих и претешки, домаћински Светосавски пакетићи које је формирала Компанија “Прехрана” из Пожеге са 55 артикала у њима.

[18] [19] [20] [21] [22] [23]

После Паралова посећени су Прековци и ОШ “Доситеј Обрадовић”, затим ОШ “Петар Петровић Његош”, у Доњем Макрешу и ОШ “Свети Сава”, у Јасеновику.

Преостали неподељени део пакетића, подељен је данас након Свете Литургије и цркви у Бостану.

НАШИ СРБИ (ОUR SERBS)

“Наши Срби-OUR Serbs” су организација наше Дијаспоре у Чикагу и околини. Створена да помогне онима којима је помоћ потребна. У овим тешким временима Српски народ је потлачен и очајнички тражи начине да издржава своје породице.Било да су млади или старији, школа или сиротиште, или одређена породица која треба и жели да започне пројекат који ће их учинити самодосталним, ХО “Наши Срби-OUR Serbs” су посвећени да буду ту да помогну.

Светосавско звонце са децом у енклавама
Своје Крсно име Светога Саву, редакција Светосавског звонца je обележило саборно и молитвено са децом, својим читаоцима са територије Косова и Метохије, тачније косовског поморавља. Ново брдо је као симбол, српске историје и стуб српске државности најбоља препорука редакцији Звонца, да мале Српчиће сабере и окупи у подножју саме трврђаве Новобрдске.

НОВО БРДО

Новобрдска Тврђава је подигнута почетком 14. века са циљем заштите богатог рудног подручја у коме се експлоатисало гвожђе, олово, сребро и злато и које од средине 14. века (од 1349. године кује сопствени сребрни новац) постаје најзначајнији рудник у Србији, а свој врхунац достиже у доба деспотовине када су Новобрдски рудници деспоту Ђурaђу (1427—1456) годишње доносили према различитим изворима 50.000,120.000 или чак 200.000 златних дуката. Околина тврђаве је препуна остатака насеља и рудника из тог доба, а прилаз целом подручју је био додатно заштићен утврдама Призренцем и Прилепцем који су штитили најлакши прилаз новобрдској области са југа, из долине Биначке Мораве

Пријатељ Звонца:
ХО из Чикага “Наши Срби” (Our Serbs) [24]

Видео запис са поделе пакетића деци у енклави Ново Брдо [25]

Галерија светлописа [26]