;

Са српчићима из Штутгарта

Датум : 03.05.2014.

На дан кад Српска Црква прославља великог просветитеља и једног од најумнијих људи двадесетог века, Светог Владику Николаја Велимировића, Светосавско звонце је у наставку својих мисионарских активности посетило црквено-школску општину у Штутгарту и дружило се са ђацима ове школе.

У главном граду покрајне Баден-Витенберг захваљујући труду и вишегодишњем раду превасходно свештенства и црквене управе, веома је активна и развијена црквена духовна и образовна мисија намењена нашем православном народу и њиховој деци који живе далеко од родне груде. О томе сведоче и подаци са почетка ове школске 2013/14. године који кажу да је у оквиру наставе веронауке при цркви Сабора Срба Светих уписано 267 ученика. Међу њима су не само деца из Штутгарта него и ђаци из околних градова: Гепингена, Зинделфингена, Калва, Наголда, Ројтлигена, Тибингена и Хајлброна.

Светосавско звонце је пред више од 120 ђака и њихових родитеља у лађи цркве одржало мали час историје и представило живот и дело наших великана од Светога Саве до Светог владике Николаја и патријарха Павла. Након тога је протонамесник и старешина цркве, Братислав Божовић, одржао јавни час веронауке на ком су деца утврђивала управо изнето им градиво кроз монодраму Светосавског звонца: ”Ми смо њихови потомци”. Кроз осмехе и дигнуте руке ђака који су се јављали да дају одговоре на питања свог духовника и вероучитеља проте Братислава, ређали су се тачни одговори на питања: ко је била Десанка Максимовић, који су манастири представљени у монодрами, када је био Косовски бој итд. Када је понестало питања из веронауке и историје прешло се и на географију и деца су једна за другом набрајала српске реке, планине и градове. На крају су у овом занимљивом интерактивном часу учествовала сва деца која су за своје знање и труд поред петица у дневнику свог вероучитеља награђена и специјалним даровима редакције Светосавског звонца.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више