- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Са српчићима из Штутгарта

[1]На дан кад Српска Црква прославља великог просветитеља и једног од најумнијих људи двадесетог века, Светог Владику Николаја Велимировића, Светосавско звонце је у наставку својих мисионарских активности посетило црквено-школску општину у Штутгарту и дружило се са ђацима ове школе.

[2]У главном граду покрајне Баден-Витенберг захваљујући труду и вишегодишњем раду превасходно свештенства и црквене управе, веома је активна и развијена црквена духовна и образовна мисија намењена нашем православном народу и њиховој деци који живе далеко од родне груде. О томе сведоче и подаци са почетка ове школске 2013/14. године који кажу да је у оквиру наставе веронауке при цркви Сабора Срба Светих уписано 267 ученика. Међу њима су не само деца из Штутгарта него и ђаци из околних градова: Гепингена, Зинделфингена, Калва, Наголда, Ројтлигена, Тибингена и Хајлброна.

[3]Светосавско звонце је пред више од 120 ђака и њихових родитеља у лађи цркве одржало мали час историје и представило живот и дело наших великана од Светога Саве до Светог владике Николаја и патријарха Павла. Након тога је протонамесник и старешина цркве, Братислав Божовић, одржао јавни час веронауке на ком су деца утврђивала управо изнето им градиво кроз монодраму Светосавског звонца: ”Ми смо њихови потомци”. [4]Кроз осмехе и дигнуте руке ђака који су се јављали да дају одговоре на питања свог духовника и вероучитеља проте Братислава, ређали су се тачни одговори на питања: ко је била Десанка Максимовић, који су манастири представљени у монодрами, када је био Косовски бој итд. Када је понестало питања из веронауке и историје прешло се и на географију и деца су једна за другом набрајала српске реке, планине и градове. На крају су у овом занимљивом интерактивном часу учествовала сва деца која су за своје знање и труд поред петица у дневнику свог вероучитеља награђена и специјалним даровима редакције Светосавског звонца.

[5] [6] [7] [8]