;

Откривени нови историјски факти на Крфу

Датум : 29.08.2021.

Важност пројекта ”Стопама наших предака”, сваке године се потврђује. Захваљујући посвећености многих људи који пројекту дају подршку, затим самим његовим учесницима, институцијама и организацијама које помажу конкретне његове образовне садржаје, дошли смо и до откривања нових историјских факата.

Наиме, у сарадњи са Јонским Униферзитетом и професором катедре историје Димитрисом Металиносом, изнад места Ипсос у селу Аналипси, на парцели од 20 ари, по сведочанству негдашње балерине Крфског позоришта госпође Доре Кефалони, покопан је војни оркестар Моравске Дивизије.

Оно што нам је до сада било познато, јесте да је на читавом острву Крф било 27 кампова српске војске у чијим непосредним локацијама се налазило и војничко гробље где су сахрањивали своје саборце. То су они који су прошли прву тријажу на острву Лазарет и нису завршили као најтежи болесници на Виду, већ су били распоређени са својим јединицама широм острва, али су нажалост ипак преминули у каснијем периоду. Сви они су есхумирани и 1936. године пренети у спомен-костурници (Маузолеј) на Виду.

У овој њиви која се налази у непоседној близини сеоске цркве, по сведочењу оца госпође Доре које она преноси, остали су покопани сви чланови војног оркестра комплетно са инструментима и они нису есхумирани.

Завештање њеног оца које је њој оставио, јесте да на поменутој парцели се ништа не гради и да се на крају дарује Крфској Митрополији, а да се дозволи Србима да на том месту поставе спомен-обележје у знак сећања на славне претке.

Мештани Аналипсија, препричавају да се понекад ноћу када све утихне са поменутог места, може чути тиха музика оркестра.

Фото галерија

Пријатељ пројекта:

 

Пројекат подржали:

 Градска општина Палилула Министарство културе  Папас   

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више