- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Откривени нови историјски факти на Крфу

[1]Важност пројекта ”Стопама наших предака”, сваке године се потврђује. Захваљујући посвећености многих људи који пројекту дају подршку, затим самим његовим учесницима, институцијама и организацијама које помажу конкретне његове образовне садржаје, дошли смо и до откривања нових историјских факата.

Наиме, у сарадњи са Јонским Униферзитетом и професором катедре историје Димитрисом Металиносом, изнад места Ипсос у селу Аналипси, на парцели од 20 ари, по сведочанству негдашње балерине Крфског позоришта госпође Доре Кефалони, покопан је војни оркестар Моравске Дивизије.

[2] [3] [4] [5] [6] [7]

Оно што нам је до сада било познато, јесте да је на читавом острву Крф било 27 кампова српске војске у чијим непосредним локацијама се налазило и војничко гробље где су сахрањивали своје саборце. То су они који су прошли прву тријажу на острву Лазарет и нису завршили као најтежи болесници на Виду, већ су били распоређени са својим јединицама широм острва, али су нажалост ипак преминули у каснијем периоду. Сви они су есхумирани и 1936. године пренети у спомен-костурници (Маузолеј) на Виду.

У овој њиви која се налази у непоседној близини сеоске цркве, по сведочењу оца госпође Доре које она преноси, остали су покопани сви чланови војног оркестра комплетно са инструментима и они нису есхумирани.

[8] [9] [10]

Завештање њеног оца које је њој оставио, јесте да на поменутој парцели се ништа не гради и да се на крају дарује Крфској Митрополији, а да се дозволи Србима да на том месту поставе спомен-обележје у знак сећања на славне претке.

Мештани Аналипсија, препричавају да се понекад ноћу када све утихне са поменутог места, може чути тиха музика оркестра.

Фото галерија [11]

Пријатељ пројекта:

[12]  [13]

Пројекат подржали:

[14] Градска општина Палилула [15]  [16]Министарство културе [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] Папас [30]   [31] [32] [33] [34] [35]  [36] [37]