;

Недеља борбе против цистичне фиброзе

Датум : 21.11.2011.

„Недеља борбе против цистичне фиброзе“ која се од 21. до 27. новембра обележава, не само у Србији него и широм Европе, је хумана акција која има за циљ подизање свести о овој веома реткој наследној, мултисистемској болести, због које деца не могу да дишу, јер њихове жлезде не раде како треба, па из плућа не могу да избаце нагомилану слуз. У Србији данас има око 80 деце која болују од ове болести за које се зна, а постоји велика вероватноћа да је због лоше информисаности и тешког постављања дијагнозе, њихов број много већи.

Постоје лекови који овој деци омогућавају да скоро нормално расту и развијају се. Лекови су изузетно скупи и набавља их држава, али да би се ти лекови користили, потребни су изванредно добри апарати за инхалацију. Ти апарати су такође скупи, а филтери се мењају сваких шест месеци.

На позив родитеља из Удружења за помоћ и подршку особама са цистичном фиброзом, Светосавско звонце је у сарадњи са Градском општином Раковица, подржало акцију и пружило подршку у њеној реализацији која је почела данас ревијалним кошаркашком утакмицом раковачких основаца из ОШ „Никола Тесла“ и ОШ „Бранко Ћопић“. Ови школарци су тако дали свој допринос не само „подизању свести“ о цистичној фибрози него и пружили подршку својој другарици која иде у једну од ове две школе и која болује од ЦФ-а, да истраје у својој борби за нормално детињство. Одигравање ове ревијална утакмице помогла је и КБЦ банка која је иначе пре мање од месец дана заједно са хуманитарном организацијом Владе и Ане Дивац ”ХОД” и обновила кошаркашки терен на коме је играна. Такође данас ће бити постављени инфо-штандови у тржним центрима „Ушће“ и „Делта сити“ на којима ће волонтери делити брошуре о ЦФ-у. У данима који су испред нас биће организовани и семинари о цистичној фибрози намењени родитељима и медицинским радницима: 24.11.2011. у Београду, 25.11. у Крагујевцу и 26.11.у Нишу, а на многим овонедељним спортским догађајима, спортисти кошаркашких, рукометних, ватерполо и фудабалских клубова носиће мајице са логом ЦФ-а Србије (више информација на www.cfsrbija. rs)

У новембарском броју Светосавско звонце је информисало своје читаоце о цистичној фибрози и позвало их да помогну свим својим вршњацима који болују од оваквих ретких болести јер помоћ ближњему из љубави према Богу јесте задужбина.

Прилог Прве српске телевизије о цистичној фибрози

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више