;

Христос Васкрсе, радост донесе !

Датум : 08.05.2021.

На Марковдан, 8. маја 2021, у Недељи Светлој, Светосавско звонце је имало ту част да у склопу акције ”Заједно за дечије осмехе” коју је покренуло са Фондацијом ”Заједно за младе – др Даница Грујичић”, посети Мајданпек и са децом ове лепе Српске вароши, орадости се у овај свети дан сведочећи и проносећи дивне вести: Христос Васкрсе – Заиста Христос Васкрсе!

Као и претходних година када су у епицентру акција деца Тимочке Крајине, велику подршку Светосавском звонцу дају Епархија тимочка и њено Верско добротворно старатељство, као и наш познати кантаутор и уметник Жељко Васић, који иначе као рођени Зајечарац, са посебном љубављу и посвећеношћу показује приврежност и бригу за овај прелепи део Србије и српски род, поготово оне најмлађе.

Сам догађај почео је сусретом са децом у порти и прелепој цркви Светих Апостола Петра и Павла. Иначе, Мајданпечани су изузетно поносни на овај свети храм који је грађен јединственим Бондручним начином градње са опеком између дрвене грађе, при којој дрвени скелет остаје видљив на фасади и ствара систем вертикала, хоризонтала и укрштених дијагонала, које оваквим детаљима доприносе истицању јединствене лепоте. Када је кнез Александар Карађорђевић, 1849. године покренуо отварање рудника бакра у Мајданпеку, јавила се и иницијатива да се за потребе рудара и њихових проодица иначе веома побожних људи, подигне богомоља. За то је он ангажовао сликара из Сремских Карловаца Уроша Кнежевића по чијим нацртима је изграђен храм као и иконостас и уређење унутрашњости.

 

Након уводних речи добродошлице, домаћина проте Владимира Вуковића, деци, њиховим породицама и наставницима у име редакције Светосавског звонца, обратио се Димитрије Стикић, а након њега и уметник Жељко Васић.

Подела Васкршњих пакетића које су за своје вршњаке спремила деца широм Србије и Републике Српске, изазвала је тиху грају и осмехе најмлађих Мајданпечана, која су под будним оком учитеља све по ”два и два” прилазили и преузимали веселе Васкршње дарове.

На крају овог дирљивог сусрета, учињена је и велика групна фотографија испред цркве, а секретар епархијског ВДС-а ђакон Вук Јовановић, повео је све присутне у кратак обилазак овог маленог рударског градића у Тимочкој Крајини.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више