- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Христос Васкрсе, радост донесе !

[1]На Марковдан, 8. маја 2021, у Недељи Светлој, Светосавско звонце је имало ту част да у склопу акције ”Заједно за дечије осмехе” коју је покренуло са Фондацијом ”Заједно за младе – др Даница Грујичић”, посети Мајданпек и са децом ове лепе Српске вароши, орадости се у овај свети дан сведочећи и проносећи дивне вести: Христос Васкрсе – Заиста Христос Васкрсе!

Као и претходних година када су у епицентру акција деца Тимочке Крајине, велику подршку Светосавском звонцу дају Епархија тимочка и њено Верско добротворно старатељство, као и наш познати кантаутор и уметник Жељко Васић, који иначе као рођени Зајечарац, са посебном љубављу и посвећеношћу показује приврежност и бригу за овај прелепи део Србије и српски род, поготово оне најмлађе.

Сам догађај почео је сусретом са децом у порти и прелепој цркви Светих Апостола Петра и Павла. Иначе, Мајданпечани су изузетно поносни на овај свети храм који је грађен јединственим Бондручним начином градње са опеком између дрвене грађе, при којој дрвени скелет остаје видљив на фасади и ствара систем вертикала, хоризонтала и укрштених дијагонала, које оваквим детаљима доприносе истицању јединствене лепоте. Када је кнез Александар Карађорђевић, 1849. године покренуо отварање рудника бакра у Мајданпеку, јавила се и иницијатива да се за потребе рудара и њихових проодица иначе веома побожних људи, подигне богомоља. За то је он ангажовао сликара из Сремских Карловаца Уроша Кнежевића по чијим нацртима је изграђен храм као и иконостас и уређење унутрашњости.

[2] [3] [4]  [5]

Након уводних речи добродошлице, домаћина проте Владимира Вуковића, деци, њиховим породицама и наставницима у име редакције Светосавског звонца, обратио се Димитрије Стикић, а након њега и уметник Жељко Васић.

Подела Васкршњих пакетића које су за своје вршњаке спремила деца широм Србије и Републике Српске, изазвала је тиху грају и осмехе најмлађих Мајданпечана, која су под будним оком учитеља све по ”два и два” прилазили и преузимали веселе Васкршње дарове.

На крају овог дирљивог сусрета, учињена је и велика групна фотографија испред цркве, а секретар епархијског ВДС-а ђакон Вук Јовановић, повео је све присутне у кратак обилазак овог маленог рударског градића у Тимочкој Крајини.

[6] [7] [8] [9]