;

Ђаци Математичке гимназије инспирисани Светосавским звонцем

Датум : 26.01.2012.

Овогодишња прослава Светог Саве у Математичкој гимназији – школи од посебног националног значаја, инспирисана овогодишњом кампањом Светосавског звонца : ”Ми смо њихови потомци”, имала је за циљ да покаже да нит коју су носили највећи из нашег народа је иста светосавска нит која је од Саве остала до наших дана.
Свечаност која је одржана 25. јануара је почела чином резања славског колача коју је са обавио Епископ Хвостански Господин Атанасије заједно са свештенством Вазнесењског храма. У поздравној речи Епископ је управо нагласио да је најважније да будемо Савини потомци, што ћемо постићи ако се угледамо на њега који је својим животом био први и прави пример свега доброг у нашем роду.
Уметнички део је почео управо подсећањем на Савину Беседу о правој вери изговорену на Сабору у Жичи 1221. – о Христу као темељу праве вере и правих дела.
Као кроз времеплов у малим цртама потсетили смо се неких личности који су кроз српску историју били носиоци истог Савиног Духа и Савиних дела. Најпре је то био Свети Кнез Лазар – као првопредложник мученика за праву веру, кроз речи Св. Владике Николаја. Затим је казивано о животу и делима Карађорђа, па о великој годишњици ослобођења Старе Србије од Турака 1912-2012. Поменут је такође и песник Милан Ракић, добровољац у том рату који је и песмама и својим примером сведочио да је носиоц истог Савиног Духа. На крају, показано је да су са истог Савиног стабла и највећи научници као што је Христов светосавац Михајло Пупин.

Приредбу је увеличао и хор Првог београдског певачког друштва и ученици својим уметничким извођењем. Помињући само неке од личности из српске историје показано је да је светосавска вертикала активна до наших дана.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више