- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Ђаци Математичке гимназије инспирисани Светосавским звонцем

[1]Овогодишња прослава Светог Саве у Математичкој гимназији – школи од посебног националног значаја, инспирисана овогодишњом кампањом Светосавског звонца : ”Ми смо њихови потомци”, имала је за циљ да покаже да нит коју су носили највећи из нашег народа је иста светосавска нит која је од Саве остала до наших дана.
[2]Свечаност која је одржана 25. јануара је почела чином резања славског колача коју је са обавио Епископ Хвостански Господин Атанасије заједно са свештенством Вазнесењског храма. У поздравној речи Епископ је управо нагласио да је најважније да будемо Савини потомци, што ћемо постићи ако се угледамо на њега који је својим животом био први и прави пример свега доброг у нашем роду.
[3]Уметнички део је почео управо подсећањем на Савину Беседу о правој вери изговорену на Сабору у Жичи 1221. – о Христу као темељу праве вере и правих дела.
[4]Као кроз времеплов у малим цртама потсетили смо се неких личности који су кроз српску историју били носиоци истог Савиног Духа и Савиних дела. Најпре је то био Свети Кнез Лазар – као првопредложник мученика за праву веру, кроз речи Св. Владике Николаја. Затим је казивано о животу и делима Карађорђа, па о великој годишњици ослобођења Старе Србије од Турака 1912-2012. Поменут је такође и песник Милан Ракић, добровољац у том рату који је и песмама и својим примером сведочио да је носиоц истог Савиног Духа. На крају, показано је да су са истог Савиног стабла и највећи научници као што је Христов светосавац Михајло Пупин.

[5] [6]

Приредбу је увеличао и хор Првог београдског певачког друштва и ученици својим уметничким извођењем. Помињући само неке од личности из српске историје показано је да је светосавска вертикала активна до наших дана.