;

Звонце вас зове на окупљање за чисту петицу

Датум : 01.06.2018.

Јубиларна година у којој Светосавско звонце – званично гласило СПЦ за децу, прославља пола века свога постојања, је сва у знаку броја пет. Избројивши песедету годину од свога настанка, Звонце се на једној прелепој манифестациј: ”Спортско Сабрање Свете Србије” опет сусреће са овим бројем. У синергији са Православним спортским удружењем ”Свети Срб и ја” још од његовог оснивања, Звонце је помогло и подржало његове активности јер у педагошком смислу, деци дају и приказују хармонично васпитање, тј. бригу и о телу и о души, кроз спорт и духовност.
Спортско Сабрање Свете Србије је манифестација од посебног значаја за Град Београд, коју са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, већ пет година организује Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” (ПСУСС). Она је уз промовисање важности очувања духовног и телесног здравља наших најмлађих, до сада укупно заинтересовала и на једном месту окупила, више од 100.000 посетилаца. Прве године спортска тема је био фудбал, друге кошарка, треће тенис, а четврте краљица спортова – атлетика.
Поред већ омиљених спортских станица: гимнастике, пењања на вештачку стену, стреличарства, јахања понија, учења свиборских чобанских вештина, учења витешких дисциплина и начина живота у шатору, и на десетине других, по први пут биће и спортска станица авио моделарства, а за најмлађе ће бити и изненађење: огромне играонице двораца и пењалица на надувавање.
Пето јубиларно окупљање биће између осталог посвећено рукомету, а главну реч ће водити наше репрезентативке, као промотери овог екипног спорта које нам стижу са управо успешно завршених квалификација за Европско првенство у Француској.
Спортски програм чине и турнири у: кошарци, фудбалу, рукомету, стоном тенису. Оно што ће такође бити изненађење јесте и учешће женског фудбалског клуба “Црвена звезда” у мешовитом такмичењу Купа Свете Србије.
У сусрет прослави 800 година самосталности Српске Државе и Цркве тема културног дела програма биће: “Свети Сава и Немањићи”.

Сабрањe, као сваки пут до сада, почиње Светом Литургијом на отвореном простору. Програм ће својим наступима обогатити музички уметници: Лена Ковачевић, Мари Мари, Ивана Јордан, Бојан Маровић, Борис Режак, као и певачке и играчке групе: Србски православни појци, дечји црквени хор ”Хаџи Рувим”, група “Прело”, АКУД “Лола”, КУД “ПКБ”, певачке групе КУД-а ”Ђока Павловић”, и многи други.
Програм Сабрања ће бити отворен великим колом које ће након Свете Лирургије одиграти преко 200 младих фолклораша.

Пријатељ Манифестације и партнер ПСУСС је ”Телеком Србија”, медијски покровитељ Радио Телевизија Србије – ”РТС”, а званична вода Сабрања је ”ВодаВода”
Између осталих овај догађај су подржали: Српска Православна Црква, Министарство омладине и спорта, Град Београд, Градска општина Чукарица, Градска општина Палилула, Градско саобраћајно предузеће (ГСП), ЈП ”Ада Циганлија”, Компанија ”НИС-Гаспромњефт”, Канцеларија за Косово и Метохију, Београдски сајам, Рукометни савез Србије, Рукометни савез Београда, Спортски савез Србије, Спортски савез Београда, Фудбалски савез Србије, Војска Србије, Министарство унутрашњих послова Републике Србије, Компанија ”Лидо”, МАУР, Компанија ”Нелт”, Компанија ”Нектар”, Компанија ”Банби”, ДОГА, Радио ”Слово љубве”, Телевизија ”Храм”

Сатница 5. Сабрања Свете Србије:
9:00 Света Литургија
11:30 Отварање/ Почетак културно-уметничког програма
( око 200 играча фолклора одиграће ужичко коло, затим турнири у свим спортовима и отварање спортских станица)
12:30 Ручак – војнички пасуљ
14:00 Фестивал фолклора на бини
17:00 Додела медаља у свим дисциплинама
18:00 Биоскоп Свете Србије на отвореном – гледамо три епизоде серије Немањића
20:30 часова, крај манифестације

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више