;

Звонце у школи у Бањанима

Датум : 11.04.2014.

У претпразничном ишчекивању најрадоснијег православног хришћанског празника, Васкрсења Господњег, Светосавско звонце је позвано да буде гост на традиционалној манифестацији ”Шарање Васкршњих јаја” у ОШ ”Рајко Михаиловић” из Бањана, места које се налази недалеко од Уба. Овоме дивном, радосном и радном скупу присуствовао је Преосвећени владика ваљевски Господин Милутин, са чијим благословом, ево већ десети пут по реду, основци из Бањана, подручних школа и истурених одељења, показују своје умеће, дар и познавање српске хришћанске традиције и обичаја.

У препуној сали школске трпезарије, малишани, од предшколаца до ученика осмих разреда, су с нестрпљењем чекали да Владика благослови и објави почетак манифестације. Деца су раније припремила травчице, листиће, цветиће, бојице, фломастере, каменчиће, разне украсе, восак и шаралице и принули су на посао. Под њиховим умешним прстима јаја су постајала права уметничка дела. Нама су се највише свидела она на којима су воском шаране дивне старинске шаре. После уводног слова и топле поучне беседе епископа Милутина, присутнима се обратио директор школе мр Бошко Сарић, који се од срца захвалио Владики Милутину што је, поред свих обавеза, нашао времена и посетио њихову школу, учинивши тиме велику радост ученицима и наставницима, поздравио је потом и госпођу Радмилу Мишев главног и одговорног уредника Светосавског звонца.

Госпођа Мишев је одговорила да се осећа почаствованом што је могла са сарадницима Димитријем Стикићем и Анђелком Пушоњом, да се дружи са верним читаоцима Светосавског звонца, ученицима ОШ ”Рајко Михаиловић” а посебно што је видела да у школи влада склад и домаћински ред. Све нас из редакције Звонца пријатно је изненадило и обрадовало то што су ученици, у оквиру ове манифестације, припремили и изванредне посне кексиће према рецептима из Светосавског звонца.

У знак захвалности за преданост, верност и дугогодишњу сарадњу (у овој школи Светосавско звонце има преко три стотине претплатника), г-ђа Мишев је предала директору школе, господину мр Бошку Сарићу дар редакције, прелеп калиграфски рад ”Српска Мајка”, рад ученика Уметничке школе из Шапца.

На крају свечаности подељене су награде за најбоље осликана Васкршња јаја. Прво место освојио је ђак првог разреда Огњен Марјановић, друго место освојила је Јелена Станимировић, ученица другог разреда из подручног одељења Новаци и треће место освојио је Александар Милићевић, ученик трећег разреда из подручног одељења Калиновац. Најзанимљивије осликано јаје рад је Мирјане Милошевић ученице седмог разреда из места Кожуар.

Што се тиче спремања посних колача према рецептима из Светосавског звонца, најбоље кексиће припремила је Драгана Вукосављевић, ученица седмог разреда.

Директор и многи наставници су били свесрдно ангажовани у организацији ове манифестације и њихов труд је уродио плодом, а ми морамо посебно да поменемо и нашег драгог сараднника, вероучитеља Марка Рафаиловића, који је као и увек, пленио својим одушевљењем и радним еланом.

Прилог Телевизије 3М Уб

 

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више