;

Звонце на Светосветосименско-Дежевском сабору у Старом Расу

Датум : 17.09.2011.

По благослову епископа Рашко-призренског Теодосија, а на позив Црквене општине за Рашку област, Светосавско звонце је учествовало на овогодишњем Дежевском Сабору код Петрове цркве у Старом Расу (Новом Пазару). Сабор је почео онако како ваља и требује, молитвено-саборно, Светом Архијерејском литургијом у најстаријој цркви на овим просоторима Светог Петра (Петровој цркви, пети век) у којој је крштен родоначелник Светородне лозе Немањића, велики жупан Стефан Немања – Свети Симеон Мироточиви. Светом Архијерејском Литургијом свештеноначалствовао je Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије уз саслужење браће архијереја Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и рашко-призренског Теодосија, као и свештеника и ђакона из Новог Пазара и Рашке.

После свете Литургије, у порти Петрове цркве приређен је богат културно-уметнички програм, у којем је имало част да учествује и Светосавско звонце.
На овом народном сабору учестовали су културни посленици из Рашке области, као што су певачке групе Рашанке и Рашанкице, затим КУД Рас, Певница цркве Светог Николе, а из Лепосавића, и поред свих блокада пунктова Јариње и Брњак, алтернативним правцима пробили су се чланови КУД-а Копаоник. Поред храбрих девојака и момака из Лепосавића, посебно су топло поздрављени гости из Белорусије певачка група ”Саљутарис”.

На почетку програма присутне је поздравио Епископ Теодосије, а потом је Митрополит Амфилохије беседио о значајној и пресудној улози Светог Симеона и Светога Саве у историјском развоју нашег народа, њиховим међусобним односа и духовном и световном очинству.

У препуној порти Светопетровске цркве присутнe су са великом пажњом пратили богат уметнички програм.

Госпођа Радмила Мишев, главни и одговорни уредник Светосавског звонца, одржала је предавање о Светородној лози Немањића, а позоришна група ”Звонце” извела је представу:”Звезда рождества”.

После завршеног сабора Архијереји и гости су, у пратњи домаћина, обишли темеље Немањићке цркве из 13. века у Дежеви.

Дежева је дивна долина, у којој је некада био Немањин двор, где је рођен Свети Сава.

Домаћини су у Дежеви за госте и званице приредили трпезу љубави.
Мали глумци и чланови редакције Светосавског звонце су се са великом радошћу одазвали позиву о. Герасима, игумана манастира Ђурђеви Ступови, да посете манастир. Величанственост Светиње, незабораван погледа са бедема манастира на Дежеву, колевку народа, топао и срдачан дочек игумана Герасима и братије учинили су да ће се ова посета дуго памтити.

 

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више