;

Звонце на сабору омладине

Датум : 23.09.2017.

Са благословом и под покровитељством Епископа сремског г. Василија праавославни сабор омладине је окупио основце и средњошколце који су у пратњи свештенства и вероучитеља организовано стигли у Сремске Карловце и провели дан у заједничком дружењу, активностима, упознајући се и размењујући своја искуства у верском, школском и свакодневном животу.

Саборовању су поред деце са територије Епархије сремске, присуствовала и деца из Београда чланови ПСУСС ”Свети Срб и ја” и мали српчићи из Румуније. Торжественом Литургијом у Саборној цркви у 10 часова почео је Сабор. Литургијом је началствовао Епископ сремски Василије, уз саслужење свештенства Епархије сремске.

У Саборној Николајевској цркви спонтано је настала јединствена певница састављена од богослова и свих ученика који су стигли у Сремске Карловце. После свете Литургије литијом се окупљени млади свет, предвођен свештенством и Преосвећеним владиком сремским Василијем, упутио до свечане бине.

Поздравне речи на отварању упутили су мр Биљана Спасић, градоначелник Сремских Карловаца, и г. Ненад Миленковић. Сабор је отворио Владика сремски Василије који је између осталог казао: ”Ту смо да бисмо живели у духу љубави и исказали своју припадност Цркви Христовој и своме српском народу у земљи Србији. Учинимо молитву за обнову мајчинства и очинства, за свеукупну нашу обнову.”

После свечаног отварања млади су по групама обилазили знаменитости Сремских Карловаца, а њихови водичи су били и богослови Карловачке богословије, који су читавог дана били домаћини младима, али и многим гостима који су дошли да посете град са славном историјом Карловачке митрополије.

После обиласка Сремских Карловаца приступило се такмичењима у знању из веронауке, одбојци, стоном тенису, потезању конопа, малом фудбалу и играма у парку испред Богословије, где су приказане и витешке борилачке вештине Удружења Бели вукови.

Саборовање је завршено концертом групе Гарави сокак на Сремскокарловачком тргу.

Главни организатор Сабора био је старешина Саборне цркве и професор у Карловачкој богословији Арсенија Сремца протојереј Јован Милановић са својим сарадницима, професорима и ученицима. Светосавско звонце је даривало сву децу учеснике Сабора часописом и позвало их да се придруже великој Светосавској породици Звонца, која већ 50 година брине о васпитању најмлађих.

Овим првим Сабором омладини се пружила прилика да се конкретније и присније укључе у живот Цркве. Жеља је и намера свих да Сабор покрене и прошири живу активност омладине при Цркви, не само на један дан годишње на одређеном Сабору, него и током целе године у местима одакле млади долазе. Договорено је да се у свим намесништвима организују предсаборски дани до самог одржавања новог Сабора православне омладине Епархије сремске, која је отворена и за све друге младе широм епархија наше Свете Цркве.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више