;

Значајна подршка мисији Цркве за децу

Датум : 07.02.2019.

Данас је Његова Светост Патријарх српски Иринеј, примио делегацију ”Поштанске штедионице” на челу са мр Бојаном Кекићем, председником Извршног одбора банке, а поводом њихове подршке мисији наше Свете Мајке Цркве, намењене деци и помоћи пројекту ”Стопама наших предака”. Пријем је почео презентацијом досадашњег развоја споменутог пројекта, који је са благословом Свјатјејшег, покренуло и води званично гласило СПЦ за децу – Светосавско звонце, а коју је припремио вођа пројекта Димитрије Стикић.

Овај јединствени концептуални пројекат који кроз рад са талентованом децом, на образовни и практични начин обрађује тему наше традиције, језика, писма, вере православне, са посебним освртом на истoријски период Великог рата и боравак наше војске и народа на острву Крфу од 1916 до 1918 године, за претходних седам година дао је веома значајне резултате. Укључио је преко 350 најталентованијих ђака из читавог региона, који су својим трудом и радом за време боравка на Крфу, идући стопама предака и сами остављали отисак својих вредних руку, показујући да дело предака, тих див јунака није заборављено. Они су обновили спомен обележја у Агиос Матеосу, луци Гувија, поставили плочу на месту где је некад био хотел ”Бела Венеција” где је било и седиште српске државе пуне две године, оформили ново спомен обележје у месту Като Коракиана, подигнувши споменик Крајпуташ надалеко чувеном Гвозденом пуку Моравске Дивизије, отворили новоформирани Трг крфско-српског пријатељства, који ће бити ново место окупљања Срба и Грка данашњег времена. у име неговања и надградње братских односа наша два народа.

Кроз припремљену презентацију приказани су и планови развоја пројекта који су неопходни, како би се кроз програме и активности створила могућност укључења већег броја талентоване деце и његово активно трајање на терену Крфа дуже него досадашњих две недеље. То подразумева и формирање школског кампа за шта постоји подршка локалне самоуправе Града Крфа, која даје један свој стари камп у луци Гувија, педесет метара удаљеног од места где се искрцала српска војска 1916. године, а у којем постоји потреба обнове, реконструкције и уређења, те је стога и приказан радни план и нацрт који је редакција Светосавског звонца приремила, као и могућност изградње и мале капелице од постојећег објекта, где би се додао само звоник и која би била дечја задужбина коју они подижу у знак молитвеног сећања на жртву и страдање својих предака који су мученички пострадали, дајући свој живот за слободу Отаџбине и будућих покољења.

Захваљујући горе споменутој подршци, ова предивна образовна наградна екскурзија на Крф, добија могућност свог напретка и развоја, што је по оцени Његове Светости, веома важно, јер негује и чува вредности које су нас одржале током векова. Кроз дела и живот младих људи – његових учесника, тка прелепу будућност оличену у подстицају њиховог врлинског живота и удруживању са својим вршњацима који деле исте вредности.

 

Због дате подршке и показаног позитивног примера, Свјатјејшиј је даровао Захвалницом као малим знаком пажње и сведочанством о учињеном добром делу, ”Поштанску штедионицу”, предавши је свечано у руке њеном првом човеку и представнику мр Бојану Кекићу.

Господин Кекић се у име делегације захвалио на указаном поверењу и дару, истакавши да је то за њега лично, његове сараднике и саму ”Поштанску штедионицу” велику част и да ће наставити да подржава мисионарски рад СПЦ, јер је то институција која је очувала државу и да ево већ 800 година бди над народом својим, молећи се, саветујући га и подучавајући.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више