;

Златна медаља на Књижевној олимпијади

Датум : 12.05.2019.

На управо одржаном седмом државном такмичењу “Књижевна олимпијада” у Сремским Краловцима, наша Теодора Гавриловић, из Смедеревске Паланке, члан књижевне секције Школског центра “Звонце” и ученик трећег разреда “Паланачке гимназије”, освојила је златну медаљу. Теодора је такмичење завршила са максималним учинком и освојених 20/20 поена. Осим те златне медаље, њени школски другови из Гимназије освојили су са својим показаним знањем, још пет : две сребрне и три бронзане медаље.

Ученици су се са својим професорима, Снежаном Милутиновић, Олгицом Лазић, Бојаном Ђорђевић и Маријом Поповић припремали од почетка школске године кроз разне видове редовне и допунске наставе.

Књижевна олимпијада

Ово такмичење организује Друштво за српски језик и књижевност Србије. Само Друштво постоји од 1910. године Александар Белић, Павле Поповић и Јован Скерлић. Његовим радом, који је прекидан само за време ратова (1914-1919. и 1941-1946) руководили су председници Јован Скерлић, Павле Поповић, Александар Белић, Михаило Стевановић, Драгољуб Павловић, Димитрије Вученов, Ђорђе Бајић, Слободан Марковић, Живојин Станојчић, Јован Деретић, Радоје Симић, Васо Милинчевић, Петар Пешут, Љубомир Поповић, Милорад Дешић, Душан Иванић, Вељко Брборић, Бошко Сувајџић и Александар Милановић.

Сада је председник Друштва Зона Мркаљ, заменик председника Ана Батас, потпредседници Александар Милановић, Зорица Несторовић, Вељко Брборић и Бошко Сувајџић, секретар Босиљка Милић. Часопис Друштва Књижевност и језик у школи покренут је 1953, а први број је изашао 1954. године. Од 1956. године часопис носи данашњи назив “Књижевност и језик”. Средњошколски часопис “Свет речи”, (за српски језик и књижевност) излази од 1997. године. Друштво има своју библиотеку која је намењена наставницима и професорима који се баве проучавањем и наставом српског језика и књижевности и тако доприноси истраживачкој и стваралачкој настави српског језика и књижевности. Значајан је податак да је Друштво један од организатора традиционалног Републичког зимског семинара, наставника српског језика и књижевности у основним и средњим школама (до сада је одржано 58 семинара).

Од 1990. године одржавају се такмичења (школско, општинско, окружно и републичко) из српског језика ијезичке културе, као и такмичење из књижевности ученика средњих школа Србије, такмичења литерарних дружина и секција основних и средњих школа Србије и такмичења лингвистичких секција основних и средњих школа Србије

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више