;

За дечији осмех

Датум : 15.01.2017.

Светосавско звонце је у сарадњи са младим активистима Фондације ”Осмех на дар”, у данима викенда у коме се обележава православна Нова година, поделила пакетиће за децу у енклавама на Косову и Метохији. Овог пута вредни активисти из: Чачка, Новог Сада и Београда, су обрадовали око 500 малишана.

Пакетићи су на почетку подељени деци из села Бање, Суво грло и Црколез, a три је остављено за децу из удаљеног села Дрен. Упркос хладноћи, у сваком селу су одзвањали осмеси и дечије песмице, a растанак је тешко падао. У граду Истоку, у дворишту Храма Светог Апостола Петра и Павла, обрадовано је троје свештеникове деце из Истока и двоје деце из села Драгољевац. Кратак сусрет је био довољан зa заједничко дружење, писање честитки уз фотографисање. Деци из општине Клина су пакетићи подељени на два места, и то деци из села Рудице у манастиру Будисавци (посета манастиру Будисавци је за Осмеховце била првенац, иако се акција спроводи већ 11 година, а са монахињама је у срдачном и јако топлом разговору договорено да ово сигурно није наш последњи сусрет), док су деци из Видања, Дрсника и Беркова пакетићи уручени у новоотвореној школи у Видању (измештеном одељењу ОШ „Радош Тошић“ из Осојана). Овом приликом Фондација ”Осмех на дар” предала је директорки микроскоп за школу, који нису имали, а који је донација Билошког факултета у Београду.

Након Видања обиђена су деца у Осојанима где су након изведбе представе од стране драмске секције школе, свим малишанима подељени пакетићи. Ни у овом месту није изостао дочек уз топле напитке и загрљаје. Пут је даље водио у манастир Високи Дечани, где су активисти након дивног пријема, вечерали и затим коначили у манастиру Свети Архангели у Призрену. У манастиру Свети Архангели је након службе и доручка остављено 7 пакетића за децу из Призрена и села Новаке, а затим је конвој са даровима кренуо ка Ораховцу и Великој Хочи.

У Ораховцу и Великој Хочи су се окупили и стари и млади те су села одзвањала смехом и загрљајима, У Ораховцу су у вртићу „Наша радост“ директорки Љ. Радић и особљу вртића уручени додатни пакети помоћи који је за њих припремио вртић „Корак по корак“ из Београда.

Након поделе пакетића испред вртића у Великој Хочи, овој институцији су такође предати пакети помоћи који су донација вртића „Корак по корак“ из Београда, а затим су активисти посетили цркву Светог Архиђакона Стевана, где их је срдачно дочекао отац Миленко Драгићевић. У Великој Хочи је баки деце из села Љевоша остављено три пакетића за унуке, како би их обрадовала када је посете. Последње дељење пакетића су уприличени у Звечану где су обрадована социјално угрожена деца. На путу ка Звечану у Милошеву је остављено 5 пакетића за децу из овог села. За крај пута посећен је манастир Бањска у коме су у току Божићних празника подељени пакетићи које су послати оцу Данилу. Осмеховци су на почетку пута послали и пакетиће за вртић „Ђурђевак“ у Витини, који ће бити подељени ових дана. У сваком месту деца су обрадована и Светосавским звонцима, писмима вршњака из школа из других делова Србије, сокићима који су донација Кока коле, док су вртићима, школама, црквама и манастирима донирани пакете хемије који су донација фирме Униливер.

Пријатељ Звонца: ”Осмех на дар”

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више