;

Врлинко Добрић

Датум : 15.12.2019.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, у недељу, 15. децембра 2019 године, са почетком у 15. часова, Светосавско звонце и Верско добротворно старатељство АЕМ-а, са домаћином Комбанк двораном, организовали су Светониколајевсјку академију. Ово већ традиционално окупљање наших најмлађих поводом наступајућих празника одржано је по девети пут. Све је почело у малој сали Патријаршије СПЦ. 2011. године, затим је настављено у крипти Храма Светог Саве, да би како је догађај растао по свом садржају и интересовању најмлађих, доспео од прошле године, у најбољу салу у Престоници Србије за овакве догађаје: ”Комбанк дворану”.

Овогодишња ђачка академија је по свом организацијском и продукционом смислу у односу на претходне подигнута на још виши ниво, а број деце посетилаца којих је било преко 1.400 потврдио је и потребу за постојањем оваквих културно-образовних програма и садржаја у животу Цркве. Организатори су у жељи да данашњим генерацијама испричају праву причу о Светом Николи и врате га тамо где и припада у њихова детињства, одакле је истргнут пре готово 80 година уз асистенцију Катихетског одбора АЕМ-а успели анимирају веома велики број ђака основних школа Београда да дођу. Поред њих веома окретни и вредни вероучитељи из Панчева, Обреновца, Сремске Митровице, су се организовали и довели такође своје малене ђаке.

У име Његове Светости догађају је присуствовао Викар Свјатјејешег, епископ ремезијански Господин Стефан, у име САНУ академик и песник Матија Бећковић, а у име академске публике професор Философског факултета др Милош Ковић. Са ђацима маленим и мало већим у пратњи су дошли вероучитељи, учитељи, родитељи, баке и деке.

Академија је почела ђачком представом, петнаест талентованих полазника Школског центра ”Звонце”, који припадају истоименој позоришној трупи, уз музичку пратњу дечјег хора Српске Патријаршије, такође полазника ”Центра”, а по тексту вероучитеља ОШ ”Бранислав Нушић” у Београду, Владимира Радовића и режији Данице Тодоровић.

Присутна публика, деца – из многодетних породица, затим најбољи ђаци који похађају веронауку, учесници квизова из катихетике, деца спортисти Православног спортског удружења ”Свети Срб и ја”, као и деца запослених у црквеним телима, имала су прилику да уживају и науче нешто ново гледајући премијерно одиграну ђачку представу „Врлинко Добрић“ која описује живот Светог Николаја Мирликијског у пет сцена.

Публика је јаким аплаузима награђивала глумачке бравуре млађаних драмских уметника након завршетка сваке сцене, а на крају су им аплаудирали и два пута на бис.

Након завршетка уметничког дела програма, водитељ, малена Марија Радовић, позвала је најпре Госпођу Радмилу Мишев, главног и одговорног уредника ”Светосавског звонца”, да поздрави крцату салу Комбанк дворане у име домаћина, указавши да су на истом, мисионарском путу, и Старатељство – које храни хлебом насушним, и „Звонце“ – које храни хлебом Речи, трудећи се да помогну, теше, баш као и сви остали који су помогли у организацији.

У име Његове Светости топлим речима духовног пастира деци се обратио и Викар Патријарха и епископ ремезијански Господин Стефан. Он их је поучио најпре кратком беседом где је истакао да Врлинко, односно Свети Никола, помаже свима који верују, да нам је дао задатак да волимо децу и да је свако дете „мали Никола – мали Врлинко“, те да „преноси благослов највећег Врлинка међу нама, а то је Његова Светост Патријарх Иринеј“.

У наставку академије, Госпођа Мишев, уручила је академику Матији Бећковићу посебну плакету „Звонца“, за досадашњу предивну сарадњу, поготово пружену на реализацији првог Звонцетовог цртаног серијала ”Дедино благо”, за који је наш славни песник, за кога тврде да је најбољи које данас имамо међу нама, даривао сценарија за неколико епизода и оживео један од протагониста овог серијала цртаног филма, дајући му свој глас.

Захвалност академика Бећковића је испраћена громким аплаузом: „Ја сам у овој сали био на многим академијма, али – ниједна од њих није важнија од ове одржане данас“. Овде су се скупљали многи људи током деценија, али никад нико – важнији, здравији, вољенији и лепши није био од вас! Добијао сам многа признања, дипломе, али од свих тих диплома – најмилија ми је ова коју сам добио данас од вас!“.

На самоме крају по изласку из сале подељени су за преко 1.400 деце светониколајевски пакетићи дар Верског добротоворног старатељства АЕМ-а и њихових сталних пaртнера : Хуманитарне организације из Чикага ”Наши Срби”, затим Културно-просветног друштва ”Коло српских сестара” и млекаре ”Шабац”.

Светониколајевска академија
представа: „Врлинко Добрић“
Позоришна трупа „Звонце“:
Алекса Милиновић, Арсеније Арсић, Лана Јуреша, Марија Лубардић, Марија Радовић, Мила Стаменковић, Виктор Коматина, Немања Петрић, Анастасија Радовић, Драган Милошевић, Радош Пекић, Михајло Милошевић, Ђорђе Арсић, Софија Лазић и Нађа Петрић.
Музичка подршка:
Дечји хор српске Патријаршије „Звонце“
сценарио: вероучитељ Владимир Радовић
режија: Даница Тодоровић
предпродкција звук и видео подршка:
Дејан Катић
продуцент: Димитрије Стикић
продукција:
Школски центар „Звонце“
партнер пројекта
Верско добротворно старатељство
извршна продукција:
Светосавско звонце

 

Више фотографија
www.facebook.com

   . .

 

пројекат подржали:
Секретаријат за културу Града Београда Секретаријат за културу Града Београда

Катихетски одбор АЕМ-а

Хуманитарна организација "Наши Срби”
Хуманитарна организација ”Наши Срби”

елеком Србија Телеком Србија

Коло српских сестара Коло српских сестара

Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја" Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја”

Шабачка млекара Шабачка млекара


ВодаВодаВодаВода

Радио Слово љубвеРадио Слово љубве

Телевизија ”Храм” Телевизија ”Храм”

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више