;

Весела радионица Светосавског звонца

Датум : 25.11.2011.

Предлог госпођице Јасминке Милинковић, вероучитељице у ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Београдског насеља Вождовац, да „Светосавско звонце“ буде гост на прослави дана школе, усвојио је наставнички колектив и директорка школе. Позвали су нас, а ми смо позив са радошћу прихватили. Тако је Светосавско звонце учествовало на прослави дана школе на свој начин. Учитељи и наставници су осмислили веома занимљив програм, у којем је сваки наставни предмет имао своју радионицу. У раду су учествовали ученици и наставници. Наш домаћин била је вероучитељица Јасминка Милинковић, а модератори ове радионице били су Госпођа Радмила Мишев главни и одговорни уредник Светосавског звонца и Слободанка Боба Тодоровић академски сликар и илустратор Звонца. Тема овог радног часа веронауке била је: „Начин и технике сликања иконе“.

Ученици су могли да чују и виде како настају иконописачка дела, и да се и сами окушају у томе. Госпођица Слободанка Тодоровићим је најпре показала начин и процес прављења јајчаних темпера и технике сликања. Школарцима је била веома занимљива демонстрација прављења јајчаних темпера од свежих кокошијих јаја. Након тога имали су прилике да виде даску као једну од подлога на којима се сликају иконе, као и процес њене припреме пре самог осликавања.

Показана им је техника примене калиграфије у иконопису, која се користи приликом исписивања имена светитеља на икони.

Ученици свих разреда били су изузетно заинтересовани, а уз одличну презентацију, научили су много о почетној техници сликања икона.

Веома је занимљиво да, како је време одмицало, радионици је присуствовало све више ученика, који су се одмах укључивали у рад. Сви су, у складу са својим могућностима сликали, а било је и неколико запажених радова.

Практични час веронауке, односно школе иконописа, протекао је изванредно добро. Верујемо да ће многима нова сазнања помоћи у будућем раду. На крају се и запевало уз хармонику и то заједно са питомцима Војне Гимназије који су са својим вероучитељем били специјални гости овог слављеничког дана у ОШ „Јован Јовановић Змај.“ Прослављање дана школе завршено је свечаном приредбом којој су присуствовали сви наставници и ученици.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више