;

Светосавско звонце у Венецуели

Датум : 29.05.2012.

У Цркви Светог Великомученика Георгија у Каракасу у Венецуели, у Епархији буеносаиреској и јужно-централноамеричкој од маја месеца, на радост благоверног народа служи нови парох, јереј Александар-Саша Ђурђевић, којег је на ову дужност поставио надлежни Епископ-администратора ове Епархије Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије.

Православна Црква у Срба у Венецуели, основана је 1955. године. Ова парохијска заједница основана је углавном од политичких емиграната, који су у Венецуелу дошли након Другог светског рата, због неслагања са тадашњим југословенским комунистичким режимом. Убрзо су изградили Цркву коју је 1969. године освештао Епископ америчко-канадски Дионисије. Црква у Срба у Венецуели, друга је српска светиња по старини на тлу Јужне Америке. Освећењу је присуствовао и краљ Петар II Карађорђевић. Друга Црква на тлу Венецуеле у граду Маракај, око 100 км од Каракаса, посвећена је Светом Јовану Крститељу и настала је касније, а за њено подизање заслужан је блаженог спомена архимандрит Гаврило Савић, који је двадесетак година опслуживао ове две српске парохије на тлу Венецуеле.

Са надом да ће ова свакако мисионарска парохија,заживети богослужбеним животом и да ће као таква бити ослонац српском народу на овим просторима, отац Александар се по благослову Митрополита Амфилохија запутио из свог родног Ваљева где је службовао као ђакон и вероучитељ у ову далеку Јужноамеричку земљу.

Православни дечји часопис ”Светосавско звонце” је желећи да помогне у мисионарском раду ове парохије и васпитању њеног подмлатка, послало одређену количину својих часописа које је отац Александар у недељу 27. маја после после Свете Литургије, поред Православља и неколико Звездиних дресова, поделио благоверном народу Каракаса и њиховој деци који су присуствовали овом литургијском сабрању. Ови дарову су веома обрадовали Србе у Венецуели јер многи од њих никада нису били у Србији.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више