;

Светосавско звонце подржава очување српског језика у Скадру

Датум : 19.02.2020.

Многи наши сународници у Скадру, Враки и околним местима по добром памте недавно упокојеног професора српског језика Светозара Ћираковића. Он их је научио првим словима и српским речима и то генерације од данас па уназад четрдесет година од Никшића до Скадра. Захваљујући добродетељству митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, коме је и дато да се духовно брине о том нашем народу око Скадарског језера, покренута је иницијатива да сви они којима су корени заједнички, без обзира да ли су православци или мухамеданци, а српским језиком говоре, покрене организована настава учења и обнове матерњег језика и писма ћириличног. Тако је у том моменту отпуштени професор српског језика у Никшићу, Светозар Ћираковић, кренуо у часну мисију којој је посветио свој живот. Уопште није било лако да професор Ћираковић, свакодневно прелази на стотине километара од Никшића до Скадра неби ли испунио своју свету дужност.

Није било лако свакодневно ни путовати од Никшића до Скадра неколико стотина километара, али жеља да се, како је говорио Скадарски Ћирило, поврати наш језик, ћирилично писмо, били су изнад сваке муке и невоље.

После 2008. године када Албанске власти мало блаже гледају на права неалбанског становништва, дозволили су да се заједничка тековина Срба све три вере: православне, мухамеданске и католичке може слободно изучавати и неговати српски језик и писмо ћирилица.

По речима председника Удружења “Розафа-Морача”, Павла Брајовића, у почетку ду то били скромни услови али уз помоћ митрополита Амфилохија и Управе за сарадњи са Дијаспором и Србима у региону, кренуло је систематско описмењавање народа који је осећао у дубини душе али није разумео језик својих предака.

Континуитет образовног процеса који траје до данас, започет је 28. фебруара 2008. године. Школа српског језика траје шест месеци, у пролеће и јесен по три месеца.А 2009. године наши сународници су доживели да млади који су похађали школу, спреме по први пут Светосавску академију. До сада је кроз школу српског језика прошло преко 800 полазника.
На овогодишњој прослави Светог Саве у Скадру, одржаној 2. фебруара, професор Ћираковић је одликован Светосавском граматом за изузетан допринос неговању српске културе и традиције и васпитању и учењу бројних генерација српском језику. Вест о добијању Грамате, два дана пред упокојење, га је веома обрадовала.

Упоредо са тим, развијан је и фолклор. Колико успешно у то се 2014. године могао уверити и лично Његова Светост Патријарх српски Иринеј, када су полазници курса српског језика, од којих су многи и чланови Културно-уметничког друштва „Обилић” из Скадра, приредили пригодан програм, који се састојао од рецитација, песама и игара.

Рад Удружења “Розафа-Морача” додатно је оснажен и организовањем сталних културних догађаја, промоција књига познатих српских књижевника.

Поред тога Држава Србија је омогућила да се у Србији потпуно бесплатно могу школовати студенти и те стипендије су опредељене онима кији су са успехом пропли пколу српског језика у Скадру.

Редакција Светосавског звонца, подржава рад ове школе српскoг језика и шаље бесплатно часопис и своја остала издања за потребе што квалитетнијег и садржајнијег образовног процеса за наше сународнике

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више