;

Светосавско звонце на Видовдан са децом у Грачаници

Датум : 02.07.2012.

Са благословом и на позив Његовог  Преосвештенства епископа Рашко-призренског Господина Теодосија Светосавско звонце је учествовало на Видовданским свечаностима у Грачаници, где је приредило пригодан програмом за децу.

Дечју љубав,  осмех и  радост, то највеће благо на свету, заиста је узвишено добити. Још ако је то на најсветијој српској земљи, на најсветији српски дан, у порти манастира Грачаница задужбине Св. краља Милутина, онда је то заиста привилегија и диван догађај.

Светосавско звонце се, заједно са својим пријатељима из београдског дечјег позоришта Пан театар, потрудило да овај дан буде заиста посебан и да га српска деца која живе у Грачаници и околини дуго памте.

После Свете Архијерејске Литургије и парастоса Косовским јунацима, кад су отпутовале званичне делегације и гости из свих крајева Србије, Црне Горе и Републике Српске, пространа манастирска порта, која је и иначе једино место где Срби могу да се окупе, постала је велика сцена.

У раним поподневним сатима ужурбано се спремала сценографија на бини испред манастира, као и столице у импровизованом партеру који се простирао све до главне манастирске капије. Родитељи и деца из Грачанице и околине, а било их је преко пет стотина, нестрпљиво су ишчекивали почетак програма у сенци великих храстова. Пре 19 часова порта је била пуна до последњег места.

У име редакције Светосавског звонца присутнима се обратио Димитрије Стикић који је представио часопис, а потом најавио представу „Мудро прасенце“ коју су извели глумци Пан театра.

Публика је, живо учествујући у представи, бурно пратила догодовштине „мудрог прасенцета“ помажући му да надмудри лукаву лију Лијку и гладног вука Вучка.

На крају је Светосавско звонце свој присутној деци поделило пригодне поклоне, које је специјално за ову прилику  за њих донело из Београда.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више