;

Светосавско звонце међу децом у Далмацији

Датум : 04.12.2016.

Светосавско звонце као званично гласило Српске Православне Цркве за децу, труди се да дође до сваког нашег детета, те је тако обезбедило тираже својих бројева за све њих који живе у непосредној близини Србије, у региону. Сходно томе, редакција Звонца је са Епархијом далматинском, а по благослову Његовог Преосвештенства Епикопа Господина Фотија, договорила сарадњу и дистрибуцију Светосавског звонца за сву децу на територији ове наше црквене дијецезе. Већ првo окупљање већег броја деце, било је на празник Ваведења Пресвете Богородице на Светој Литургији у манастиру Лазарица на Далматинском Косову.

На овај велики празник, Литургијом је началствовао је Епископ далматински Господин Фотије. Након Свете Литургије, он се обратио присутнима истакавши да га је посебно обрадовао број дечице која су се данас причестила. „Наша деца у школама уче веронауку, али ово је права веронаука – доћи на богослужење, причестити се и сјединити са Богом у кога верујемо. Данашњи празник учи нас да је смисао човековог живота да постане свети, а то значи да живимо честитим животом. То је дух у коме треба да васпитавамо нашу децу да бисмо заједно са њима живели слободно у Христу, животом поштених, врлинских и достојанствених људи“, поручио је Епископ далматински.

На данашњи дан се присећамо важног догађаја из живота Пресвете Богородице, дана када су је њени родитељи, свети Јоаким и Ана, као трогодишњу девојчицу довели у јерусалимски храм да би се завештала Господу. Она се удостоји такве славе да постаде мајка Спаситеља света, вечна посредница нашега Спасења и заштиница свих нас. Да бисмо заслужили помоћ и заштиту Пресвете Богородице најважније за свакога од нас јесте да живимо у љубави са Богом и својим ближњима. Људи који нас окружују наша су браћа и сестре у Христу и треба им увек чинити само добро, без обзира којем народу или вери припадају. Оне људе који су некрштени или су отпали од Цркве никако не смемо презирати, већ је на нама да их својом љубављу приведемо Господу. Тако показујемо своју љубав према ближњима, а љубав према Богу доласком на света богослужења. Није довољно ако у цркву одемо два, три пута годишње, већ она треба да буде место где се сабирамо сваке недеље и празника. Тако и манастир Лазарица треба да буде један од центара далматинског Православља који ћемо посећивати често, налазећи у њему утеху и мир.

Након Литургије свој присутној деци подељено је Светосавско звонце да их утврђује и подучава српском језику, ћириличном писму, традицији предака и вери православној.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више