;

Светониколајевски пакетићи

Датум : 05.01.2020.

Захваљујући добродетељству Господина Мирослава Граховца, рођеног Сомборца , а пореклом из Српске Крајине – Лике, са тренутним пребивалиштем у Немачкој, где живи са супругом Јасмином и ћеркицом Милом и сином Манојлом, Светосавско звонце је добило могућност да светониколајевским пакетићима обрадује преко 400 деце.

Свој допринос у реализацији ове харитативне акције дали су и: Србско сабрање “Баштионик” из Бањалуке, Компанија “Прехрана” Пожега, Православно спортско удружење “Свети Срб и ја”, парохија новобрдска Епархије СПЦ рашко-призренске и косовско-метохијске, парохија СПЦ у Задру и околини, као и Епархија тимочка.

У предвечерје празника Оци и на сам празнични дан, светониколајевски пакетићи су подељени на територији српске енклаве Ново брдо на Косову и Метохији и то у селима: Зенице, Прековце, Извор, Манута, Ђуро падина, Јасеновик, Броћинац, Зебинце. Асистенцију и помоћ око циљаних посета домовима српских породица које су многодетне и лошијег материјалног стања поред проте новобрдског Стеве Митрића, дао је и председник Општине Ново брдо господин Светислав Ивановић са сарадницима. У име редакције Светосавског звонца, пакетиће је деци поделио Господин Димитрије Стикић, шеф маркетинга у пратњи Господина Жељка Поповић, председника крфског удружења грчко-српског пријатељства и Господина Ђорђа Тешановића из Невесиња сарадника редакције.

Другог дана, делегација Светосавског звонца је присуствовала Светој литургији у храму Пресвете Богородице, након које су деци која су присуствовала молитви подељени светониколајевски пакетићи. Акција се даље наставља у Републици Српској, Тимочкој крајини и Далмацији.

Ново Брдо – мајка српских градова

Ново Брдо је постало првих година владе краља Милутина (1282–1321), као средњовековни град и рударско средиште. Лежи на Великој Планини северно од Гњилана, између изворишта Прилепнице и Новобрдске реке и Криве реке, левих притока Биначке Мораве. Новим Брдом називао се и предео око овога града у поречју споменутих двеју река с околним планинским подручјем. Око рушевина града Новог Брда многобројни су остаци старога рударства и рударских насеља. Град Ново Брдо лежи на усамљеној главици Велике Планине на висини од 1.124 m. Зидине унутрашњег и спољашњег града добро су очуване; запремају простор 224×80 m. Са свих страна града Новог Брда, осим југозападне, има безброј темеља од кућа великог подграђа или вароши, са развалинама више цркава, од којих се она изнад Бостана зове Шашка (Саска).

Данас је то српска општина која се налази у Косовском-Поморавском округу у АП Косово и Метохија. Њено административно седиште се налази у сеоском насељу Бостане, које се развило из подграђа истименог горе поменутог утврђења чији се остаци уздижу над њиме.

Баштионик

Србско сабрање „Баштионик“ је добровољно, непрофитно и нестраначко сабрање православних Срба и свих људи добре воље који прихватају начела и циљеве Сабрања.

Изнад свега и прије свега ми смо православни хришћани, светосавци, то је прва одредница нашег бића, и као појединаца, и као Сабрања, а онда смо Срби, припадници народа који дијели универзалне цивилизацијске и културолошке, истинске вриједности са осталим народима ближег и даљег окружења.

Стара српскословенска ријеч башта која значи „отац, родитељ, предак“, из ње баштина – „очевина, наслијеђено предачко добро“, а затим и баштионик – „онај који је насљедник, чувар предачког насљеђа“ најбоље и најсажетије говори о суштини нашег рада, а то је очување и обнова предачких завјета, духовног, култрног, историјског и другог насљеђа српског народа.

 

Видео запис посете Новом брду

Акцију подржали:
Србски сабор “Баштионик”
Компанија “Прехрана”
ПСУСС

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више