;

Свети Сава Крсна слава

Датум : 27.01.2020.

Редакција Светосавског звонца је прославила своје Крсно име заједно са ђацима, учитељима и наставницима ОШ”Бранислав Нушић”. Ова знаменита образовна институција која броји преко 80 година постојања налази се у Београду, на Вождовцу, у Заплањској улици. Сам српски комедиограф, Бранислав Нушић, чије име носи, је давне 1935. године поставио њен камен темељац и даровао јој своје име.

Да је реноме ове школе заиста оправдан може да потврди и веома плодотворна сарадња редакције Светосавског звонца и “Нушићеваца”, која се у предходној години огледала кроз веома динамичну сарадњу у стварању дечјег документарног серијала:”Звонце и деца”, где су једни од главних протагониста били ђаци ове школе. Главни партнери сарадници на овом пројекту “Звонцу” су били директорка школе Маријана Стефановић и вероучитељ Владимир Радовић.

Са жељом да и у наредним годинама вредно сарађују, редакција је одлучила да то и молитвено саборно обележи под сводовима ове образовне институције на месту где се данашње генерације образују. Деца су заједно са катихетом Владимиром Радовићем спремила Светосавску академију за све Светосавце, а скуп је почео Химном Светом Сави коју је отпојао хор школе. Након тога протојереј ставрофор Драган Павловић је освештао воду и пресекао славски колач школе и редакције “Звонце” и сви заједно су отпевали тропар Светом Сави: “Пути воводјашчаго в жизан”.

Прота Драган је пригодном беседом поздравио све присутне и изразио захвалност читавом колективу на челу са директором на преданом раду, истрајавању и труду у васпитању најмлађих.

Након тога је директорка Маријана Стефановић захвалила колегама и деци на предивној сарадњи, пожелевши још много Светосавских дана који ће их сабирати око славске свеће и колача у име највећег српског просветитеља и учитеља Светог Саве.

Светосавску академију отворио је поздравним речју вероучитељ Владимир Радовић, а Светосавску беседу произнела је главни и одговорни уредник Светосавског звонца, госпођа Радмила Мишев. Академија је настављена позоришном представом која је настала у сарадњи кабинета веронауке ОШ “Бранислав Нушић” и школског центра “Звонце” а садржала се из три чина: први чин: “Свети Сава и животиње иду у Јерусалим”; други чин: “Где бежиш Саво”; трећи чин: “Жичка беседа”.

Протагонисти овог драмског комада из три чина, били су деца глумци-ђаци верске наставе, који су је спремили под будним оком вероучитеља Владимира Радовића.

Са овом представом је и завршена Светосавска академија уз громогласан аплауз свих просутних који су глумце два пута позвали на бис.

Подршку Светосавском звонцу у реализацији Академије као и у многим образовним пројектима до сада дала је Банка Поштанска Штедионица.

Видео запис са Светосавске академије

Пројатељ Звонца:

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више