;

Српска Црња има вероучитеља за пример

Датум : 14.03.2017.

Верска настава у ОШ “Ђура Јакшић“ из Српске Црње уведена је кад и у другим школама у Републици Србији. Смењивали су се наставници и сви су дали свој печат. Од школске 2015/2016. вероучитељ је Драган Стојишин, који је својом посвећеношћу задивио и децу и родитеље,и што је најважније обновио, ојачао веру православну.

Ови редови посведочиће праву, велику љубав према Господу и пословицу “Чини добро и добру се надај“. Вероучитељ је одмах, поред редовне наставе, организовао, и две ваннаставне активности: хор виших разреда и израду бројаница за све заинтересоване. Хор је добио назив „Хор веронауке „Патријарх Павле““, спонзоре, мајице, ноте и без њега је незамислива иједна приредба у школи. Пробе се редовно и тачно одржавају, а чланова хора је 55. Хор је и прошле, и ове школске године, на крају првог полугодишта, имао наступ пред свим ученицима и запосленима у школи, а све у част Патријарху Павлу, промовишући живот по Јеванђељу почившег патријарха Павла, и свакако, своје бројне активности.

Следећe активности биле су организација једнодневних екскурзија, за ниже и више разреде. 17.10.2016.г. организована је екскурзија за више разреде у манастир Буково, крај Неготина, када је посећена и Феликс Ромулијана-Felix Romuliana, и родна кућа Стевана Стојановића Мокрањца.

И кад су сви рекли „свака част“, наставник је донео готов пројекат о организовању Зимске школе веронауке, а родитељи су ,одједном, пронашли новац за децу која годинама нису ишла на зимовање, и Прва зимска школа веронауке реализована је од 8. до 13. јануара 2016.г. под називом „Веронаука – животни предмет“ у Кушићима. Међу ученицима били су поред оних из Српске Црње и ученици веронауке из Радојева. Посебно одушевљење је настало, када је вероучитељ прикупио средства и омогућио свим ђацима бесплатно учешће на оваквој едукацији.

По повратку, препуни утисака, припремали су се и учествовали на Светосавској приредби, као и оној поводом Дана школе. Уследила је екскурзија ученика нижих разреда , њих 50, на Фрушку гору и посета фрушкогорским манастирима, а после њих и вредни чланови хора, такође на Фрушку гору.

На крају шк. 2015/2016. године, тачније у августу, уследило је још једно изненађење у виду Летње школе веронауке, организоване у Врњачкој Бањи под називом „Природа –чудо Божије“ , кроз коју је прошло 40 ученика.

Поред хора ,ученици учествују на наградним литерарним конкурсима, пишу, рецитују, снимају филмове… и увек су жељни наступа. Међутим, ни молитва им ,,не иде лоше“, недељом их је све више у цркви, све је мање треме док читају Оче наш и Вјерују, све је већа радост верника који их слушају док певају „Добро дошaо, Христе“…

Друга по реду Зимска школа веронауке, под називом „Косово и Метохија душа Србије“, овога пута на Златару, снегом и ледом „окованом“, организована је 10-15. јануара 2017.године, а полазници су овога пута били , поред поменутих из Црње и Радојева, и ученици из Александрова, укупно 60 малих Христових војника.

Сваку активност вероучитеља подржала је директорица Бранка Миланков, обезбеђујући све што је потребно за реализацију предвиђених активности, као и локална самоуправа општине Нова Црња, а подршку родитеља, деце полазника, добио је још првог дана и како сам каже “некако смо од првог дана нашли заједнички језик“.

Може се рећи да је веронаука доживела “процват“ у свим школама на територији општине Нова Црња, а један млад човек показао је искуство и знање великог педагога, за шта се студирајући и спремао, и већ остварује циљ због кога је и постављен, да „ веру нашу, веру славну“ приближи нашој деци и учини их духовнијом и племенитијом.

Спрема се нова Летња школа веронауке, а и хор спрема нове песме… Вероучитељ је неуморан, пожртвован, прави пример посвећености „Богу и свом роду“, како и доликује, на Светосавском путу!

Јелка Чоколов Филушев
наставница српског језика и грађанског васпитања
ОШ “Ђура Јакшић“, Српска Црња

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више