;

Шеста генерација најбољих креће стопама предака

Датум : 15.08.2017.

Јединствени концептуални пројекат који кроз рад са талентованом децом, на едукативан и практичан начин обрађује тему наше традиције, језика, писма, вере, са посебним освртом на истoријски период Првог светског рата и боравак наше војске и народа на острву Крфу од 1916 до 1918 године. Пројекат са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја води и реализује званично гласило СПЦ за децу Светосавско звонце. Од 2012. године до сада, у њему је узело учешћа преко 250 најталентованијих ђака основних и средњих школа из читавог региона: Србије, Републике Српске, Федерaције БиХ и Црне Горе.

Из године у годину интересовање талентованих ђака и њихових професора за учешће у овој практично – едукативној екскурзији је све веће. У овогодишњем њеном наставку у оштрој конкуренцији место за четрнаестодневну образовно-практичну ескурзију на острво Крф освојили су ђаци који су били најбоље пласирани на Конкурсима: ”Корени” и ”Путовање железницом: предели, лица, хоризонти”- званичног гласила за децу Српске Православне Цркве: ”Светосавско звонце” и Међународног јединства православних народа, затим најбољи ђаци из веронауке из Републике Српске, Федерације БиХ и Црне Горе, као и ђаци генерације основних школа са територије општина Стара Пазова и највеће Београдске општине-Градске општине Палилула и Руске школе у Београду. Сваке године по њих 50.

Ове године шеста генерација креће у среду 16. августа у 17 часова испред Патријаршије СПЦ и испраћа их Његова Светост Патријарх српски Иринеј.

.

ЗАВРШЕНО ФОРМИРАЊЕ НОВОГ СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈА ПОСВЕЋЕНОГ ГВОЗДЕНОМ ПУКУ

Овогодишња генерација шеста по реду, довршиће прошле године започету израду на Крфу споменика крајпуташа посвећеног Гвозденом пуку Моравске дивизије. Такође, извршиће комплетно уређење саме парцеле која се налази на месту где је био камп Моравске дивизије као и инсталирање јарбола са грчком и српском заставом, два тројезична туристичка путоказа који ће све путнике намернике упућивати ка овом новом спомен-обележју, и спомен плоче. Споменик ће бити откривен 27. августа уз присуство највиших званичника острва Крфа, представника крфског друштва грчко-српског пријатељства и самих Крфљана мештана овог дела острва: Като Карокијане, Дасије и Ипсоса.

ОБНАВЉАЊЕ ИЗЛАЖЕЊА СРПСКИХ НОВИНА

После 98 година кроз пројекат ”Стопама наших предака” обнавља се излажење Српских новина које су се штампале и излазиле на Крфу од 1916/1918. године. У њима се поред извештавања о догађајима са фронта и општим информацијама тог времена, посебно извештавало о животу војника и народа пристиглог на Крф. И ово обновљено издање се бави историјским периодом Првог светског рата и животом и делима на Крфу данашњих генерација потомака који су кренули стопама својих славних предака.

Спот химне пројекта песме коју су написала деца за време боравка на Крфу:

 

Занимљиве информације о пројекту
”Стопама наших предака”

Током трајања пројекта деца су смештена у кампу Крфске Митрополије у месту Касиопи. Концепт је такав да се једног дана програм одвија у кампу, а сваки други се негде иде у обилазак културно-историјских споменика и спроводе се акције обнове ичишћења постојећих и постављање нових спомен обележја везаних за догађаје из Првог светског рата и живота и рада наше државе,војске и народа.

За време боравка на Крфу они изучавају историју наместима на којима се она догодила пре једног века. Имају приликуда обиђу: острво Видо, Плаву гробницу, историјски музеј ”Српска кућа”, споменик Дринској дивизији у Агиос Матеосу, споменик улуци Гувија на месту где се искрцала Српска војска 1916. године,место где се налазио хотел ”Бела Венеција” у коме је од 1916.године до 1918. године било седиште Српске Владе, Краља и Народне банке.

Приликом обиласка ових места свака генерација се потрудила их среди, очисти и достојно обележи: јарболима за грчком и српском заставом и тројезичним туристичким путоказима (грчки, српски, енглески).

Такође обилазе и културне споменике острва Крфа као ицркву Светог Спиридона, Свете царице Теодоре, затим цркву Светог Николе у Сидарију и манастир Палеокастрицу.

Колико овај пројекат завређује пажње и поштовања и на самом острву, показују и пријеми организовани на највишем нивоу у част ових паметних и перспективних младих људи из Србије ирегиона код Градоначелника острва Крфа господина Костаса Николузаса и Митрополита крфског господина Нектарија.

Такође деца поред историје кроз едукативне креативне радионице организоване у кампу у Касиопију боље упознају: грчки и руски језик, калиграфију, фотографију, музику, глуму, вајарство,иконопис, клесарство, веронауку, српски језиком и књижевност,фолклор србије и грчке. За време боравка на Крфу упознају иморске лепоте овог предивног острва обишавши и тамошње најлепше плаже: Барбати, Алати, Палеокастрица, Глифада, Агиос Гордиос, Сидари, Касиопи.

Прва генерација 2012. године обновила је и очистила спомен обележје Дринској дивизији у месту Агиос Матеос. Такође га је и достојанствено обележила са јарболима на којима се вијоре српска игрчка застава и тројезичним путоказима постављеним на путнимправцима који гравитирају том месту.

Друга генерација 2013. године је обновила и очистила спомен обележје у луци Гувија, где се искрцавала српска војска од фебруара до јуна 1916. године. И овде су постављена два јарбола сазаставама и пет тројезичних туристичких путоказа.

Трећа генерација 2014. године је поставила ново спомен обележје на месту где се налазио хотел ”Бела Венеција” у ком је од1916. до 1918. године било седиште српске државе и њенихинституција.

Четврта генерација је 2015. године започела формира њеновог спомен обележја на месту где је био камп Моравске дивизије и надалеко чувеног Гвозденог пука у месту Катокорокијана. Прошле године завршени су земаљани радови за постављање спомен плоче и јарбола.

Посебна мисија пете генерације јесте била израда споменика крајпуташа у част и славу Гвозденог пука Моравске Дивизије чији су припадници својим јунаштвом многе од битака преокренули у победе и то у оним најпресуднијим моментима Првог светског рата од битке на Колубари, повлачења српске војске преко Албанских голети до пробијања Солунског фронта на Кајмакчалану 1918. године и незадрживог јуриша за ослобођење Отаџбине.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више