;

Сарадња Звонца и Балканополиса

Датум : 11.02.2017.

У години када обележава 20 година постојања, стварања и извођења предивне музике инспирисане традицијом Србије и Балкана, наш познати музичар, инструметалиста, композитор, певач грленог и византијског стила и оснивач музичког састава ”Балканополис”, Слободан Тркуља, покренуо је са својим сарадницима пројекат: ”Балканополис и пријатељи”.

Пројекат је харитативног карактера и сва средства која буду остварена његовом реализацијом, биће намењена као помоћ деци избеглицама. Срж самог пројекта јесте песма ”Петрион”, посвећена управо овој теми.

Песма ”Петрион” је вапај и молитва за спас деце која су натерана и приморана да напусте свој породични дом и завичај због ратних дешавања. Главна мелодија песме је у стилу црквеног византијског појања, стихови су Псалама Давидови, који се у песми изводе истовремено на црквенословенском, руском, арапском и грчком, а музику је компоновао Слободан Тркуља.

На позив овог знаменитог уметника, редакција Светосавског звонца се активно укључила у реализацију пројекта:”Балканополис и пријатељи” са Дечјим хором Патријаршије ”Звонце”.

Чланови хора су се са својим диригентом Владаном Бзовски окупила у позоришној сали у Старој Пазови и под будним оком и уз дивно асистирање Слободана Тркуље, снимили своје музичке деонице у песми и на тај начин је обојили и дечјим нотама.

Овиме, они не само да су дали свој допринос племенитом делу и помоћи својим угроженим вршњацима, него су и стали раме уз раме и са знаменитим доајенима светске музике, који су такође извођачи у песми, а то су: фадо дива Мариза из Португала, легендарни Јоргос Даларас из Грчке, арапкиња Мејса Кара из Либана, уметница Пелагеја из Русије, као и мултиинструменталиста и певач Слободан Тркуља и група Балканополис, у пратњи холандског Метропол Оркестра и појаца хора манастира Ковиљ.

Поред ангажовања хора, редакција Светосавског звонца је учесник у свим осталим пратећим активностима у даљњој реализацији овог дивног пројекта.

Хор ”Звонце”

Дечји хор ”Звонце”, је са благословом Његове Светости Патријарха српксог господина Иринеја, у оквиру својих мисионарских активности оформило званично гласило за децу СПЦ ”Светосавско звонце”. Овај дечји хор вредно ради и наступа и иако постоји тек нешто више од годину дана, има иза себе на десетине наступа како на значајним манифестацијама као што су: ”Васкршњи концерти хорова”, ”Спортско Сабарње Свете Србије”, ”Витез фест”, тако и у оквиру програма поводом Божићних, Васкршњих, и Светосавских празника одржаних у Патријаршији СПЦ, Белом Двору и Храму Светог Саве. Диригент Дечијег хора ”Звонце” је наставница музичке културе Владана Бзовски.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више