;

Сабрање Свете Србије је ливада детињства за децу

Датум : 26.06.2021.

Осмо Саборовање Свете Србије одржано је са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија, у суботу 26. јуна на спортским теренима Аде Циганлије (десно од кружног тока), са почетком од 9:00 часова. Овај догађај има статус Манифестације ”од посебног значаја за Град Београд” и редован је спортски догађај у календару Манифестација наше Престонице, а који већ готово деценију, организује Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” (ПСУСС).

Он је уз промовисање важности очувања духовног и телесног здравља наших најмлађих кроз ”хармонично васпитање”, до сада укупно на свим Сабрањима заинтересовао и на једном месту окупио више од 175.000 посетилаца.

Сабрање је као и претходних седам, почело молитвено Светом Литургијом, којом је началствовао професор београдске Богословије ”Свети Сава”, Бранислав Кеџић уз предивно појање богословаца. Литургији на отвореном је присуствовало неколико хиљада верних међу којима је највише било деце, а причестило се њих више од 300.

Након Свете Литургије, почеле су припреме на бини за свечано отварање спортског и уметничког дела Манифестације Сабрања Свете Србије. Кофенрансије програма, наша позната драмска уметница Даница Тодоровић ја најпре окупила све учесника програма и сву децу спортисте око бине како би сви заједно свечано отворили Манифестацију.

Најпре је Уметнички ансамбал Министарства Одбране ”Станислав Бинички”, извео Химну Државе Србије: ”Боже правде”

Затим су са бине децу спортисте и уметнике поздравили: у име Градске општине Чукарица, њен председник господин Срђан Коларић, у име Спортског Савеза Србије генерални секретар господин Горан Маринковић, у име Спортског Савеза особа са инвалидитетом Београда, председник и један од најтрофејнијих параолимијаца Србије господин Драженко Митровић. Након поздравних говора, Сабрање је у име Министраства омладине и спорта Владе Републике Србије, прогасила отвореним Снежана Жугић, помоћник министра Вање Удовичића, уз громогласан вишеминутни аплауз деце и весело узвикивање.

Након тога уследило је заједничко сликање како би остала један лепа успомена свима са отварања 8. Сабрања.

Програм на бини отворио је приступном бедедом: ”О храбрости”, вредни пастир у Њиви Господњој, презвитер Предраг Поповић из Велике Плане.

Што се тиче спортске теме, након што смо прве године имали фудбал, друге кошарку, треће тенис, четврте краљицу спортова-атлетику, пете рукомет, шесте одбојку, седме је обухваћен читав спортски спектар вештина кроз тему Олимпијаде и олимпијских спортова, осмо је промовисало важност спорта за наше најмлађе под слоганом: ”И МИ СМО СПОРТИСТИ”.

Тема културног дела програма на бини је био Видовдан.

Важност бављења спортом од најмлађих дана, Света Србија је имала могућност да покаже кроз забавно-спортско-педагошки приступ акције Спортског Савеза Србије: ”Вежбајмо са Ристом Спортистом”. Сама маскота Ристе Спортисте која се појавила међу децом је изазвала одушевљење и њихову велику радост, тако да се једва пробијао кроз масу најмлађих како би дошао до бине и уз помоћ спортских аниматора показном фискултурном вежбом од пола сата, деци, основне вежбе растезања, загрејавања и координације.

Посебан моменат је био када се овом креативном спортском амбијенту придружио и Ди џеј Никола Тинтор ”Тиник”, који је кроз семплове и ритам електронске музике са ехом етна, додатно инспирисао и покренуо неколико стотина деце да вежбају са Ристом. Тај ритам и покретачка атмосфера су били толико експресивни да су се читавом вежбању придружили и родитељи деце и њихове баке и деке.

По први пут на Сабрању је био: атлетски крос, који је као подорганизатор реализовао тим Спортског удружења атлетике из Богатића, који су професионалци у организацији оваквих атлетских трка за децу, док је спортску станицу премијерно имао и Савез Србије за обарање руку, који је заокупио пажњу најмлађих, поготово, јер су у једном витешком амбијенту, могли да виде и опробају се чак, у староставном одмeравању снаге двоје људи чије мишице су вежбане кроз напоран физички рад.

Да фудбал није само спорт за дечаке, показале су нам и девојке из ЖФК ”Војводина” и ЖФК ”Херој”, које су одиграле ревијалну утакмицу и тиме потврдиле слоган: ”Фудбал је за све – фудбал је за девојчице”.

Фудбалери, одбојкаши и кошаркаши су традиционално имали неколико масовних нивоа турнира, а захваљујући подршци Тениске Академије нашег прослављеног селектора репрезентације Богдана Обрадовића, имали смо и тениски турнир ”Света Србија Опен”.

На специјално уређеном простору који подражава рагби терене, мали рагбисти Жаркова имали су пуне руке посла док су својим вршњацима показивали потезе и бравуре овог веома популарног спорта у свету. Витезови, џокеји на коњима, стреличари, пикадо мајстори, стоно-тенисери, шахисти и многи други који су имали своје спортске станице су такође били чворишта дечијих осмеха и знатижеље. За оне бриткије такозване мале авантуристе, ту си били припадници Специјалне Антитеростичке Јединице – ”САЈ” са верачком стеном, затим ватрогасци са пуном опремом и показним вежбама гашења пожара, извиђачи са шаторима и играма оријентације у простору, као и екипе Црвеног крста које су децу образовале како помоћи некоме коме је живот угрожен у подвезивању главних артерија приликом добијања посекотина, правилно бандажирање прелома, први завој, кома положај, епи напад итд.

Креативне радионице, су биле веома посећене и као резултат имамо на десетине поклоњених сликарских, калиграфских, рељефних радова наших малих уметника. Посебан рад међу свима је био колаж ”Сабрање”, који је сликало десеторо деце уметника показавши нам како они кроз своје уметничко срце и душу осећају и виде нашу заједничку Манифестацију.

Изузетан моменат инспирације, покретачког животног духа, јаке воље и спортског витештва, на Сабрању дали су нам и оплеменили га својим учешћем и спортисти са инвалидитетом, наши прослављени параолимпијци и деца спортисти њиховог Спортског Савеза, те је тако Манифестација показала да има и изузетан инклузивни капацитет.

У уметником програму већ смо навели изузетан наступ православног Ди Џеја Тиника, који музику ствара и доживљава као говор душе и звуком изражава њене суптилне покрете. Та посебност инетаракције између њега и јединствене публике Сабрања се управо осетила јер је успела да уз фино избалансиране сетове ритма и етно звука, учинити вежбања на спортском Сабрању деци али и одраслима посебним.

Као представници најмлађих који воле народне интрументе у програму се представио и фрулашки дуо, браћа Јанко и Богдан Лукић из Крагујевца, док је наша драга Даница Крстић која је такође из срца Шумадије, одушевила присутну публику богатим готово приповедачким извођењем песама о Видовдану, сеоским пејзажима и весељима.

Мали уметници музичког студија ”Камертон” потврдили су својим музичким и сценским покретом да им је са правом дата озбиљна минутажа у програму, како би нам успели показати све што знају.

Ова Манифестација осликавајући време у којем живимо на један здрав начин уз давање алтернативе и буђење свих покретачких и животних идеја нашег народа уз помоћ којих су ојачали свој дух, слогу, умножавали молитву и рад, на бини су дали простор и песницима који знају ”косу отковати и по месечини”, какав је сигурно и већ споменути свештеник Предраг Поповић из Велике Плане, чија је песма ”Венац Светогорски”, премијерно изведена на одушевљење многобројне публике. На бини су му се придружили и чланови хора цркве Свете Тројице из Шапца који су дали свој допринос у њеном стварању. Ту су још били и Јована Типшин са песмом: ”Исусе Христе Спаситељу света” коју је извела заједно са певачком групом мајке једанаесторо деце, протинице Маје Ковачевић : ”Заволи, Воли, Глас Србије”. Ту су били још и Културно уметничка друштва ”Колан”и ”Сурчин” који су расплели српско коло широм Аде Циганлије , затим етно група ”Икос” из Лапова, инструментално-вокална група ”Фенечки бисери”, Александра Ивановић, играчка група савременог балета ”Уна сага Сербика” и хорска и инструментална група ”Ирида” из Сремске Митровице. Посебан акценат програму дали су и ђаци музичке школе из Станишора код Гњилана са Косова и Метохије, као и Културно уметничко друштво ”Свети Јован Владимир” из Бара.

Како се на претходним Сабрањима показала потреба да у кулутуролошком слислу имамо и сегмент писане речи у прелепом амбијенту на обали малог језера Аде Сафари одржана је промицоја књиге песника и филозофа Добрије Ћ. Радовића: ”Драги мој брате Хипократе”.

Конкретним садржајем, Сабрање до сада је имало изузетно јаку поруку коју је слало у свет, те је тако и ово осмо по реду оставило траг који ће практично показати да може и данас у 21 веку да се живи у сагласју духа и тела, и васпитавати наше најмлађе у хармоничном васпитању.

Пријатељи овогодишње Манифестација Спортског Сабрања Свете Србије су Компанија ”Телеком Србија” и Банка ”Поштанска штедионица”, док су Партнери ”ВодаВода” и Компанија ”Дунав осигурање”, а медијски покровитељ је Радио Телевизија Србије (РТС). Међу онима који су дали своју подршку су: Српска Православна Црква, Министарство омладине и спорта Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама, Министарство унутрашњих послова, Војска Србије, Град Београд, Градска општина Чукарица, Градска општина Палилула, Градско саобраћајно предузеће, ЈП ”Ада Циганлија”, Електроисток изградња, Црвени Крст Србије, Горска служба спасавања, Сектор за ванредне ситуације – Ватрогасци, Верско добротворно старатељство, Фондација ”Заједно за младе – др Даница Грујичић”, Светосавско звонце, Спортски Савез Србије, Спортски Савез Београда, Фудбалски завез Србије, Одбојкашки савез Србије, Атлетски савез Србије, Боксерски савез Србије, Рукометни савез Србије, Рукометни савез Београда, Савез Србије за обарање руку, Савез извиђача Србије, Српско витешко борење ”Свибор савез Србије”, Спорт Брадерс Лига, Рагби клуб ”Жарково”, Тениска Академија ”Обрадовић”, Компанија ”Лидо”, Компанија ”Свислајон”, Компанија ”Бамби”, Компанија ”Нелт”, Компанија ”Фриком”, Компанија ”Имлек”, Штампарија ”Колибри”, ТВ ”Храм”, Радио ”Слово Љубве”, ”Курир”, РТВ ”Студио Б”, ТВ ”Прва”, Тв ”К1”, РТВ ”Пинк”, РТВ ”Б92”, Спутник Србија, Радио ”Супер ФМ”, Тв ”Коперникус”.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више