;

Са Звонцем прославили Светог Саву

Датум : 27.01.2015.

У сарадњи са Допунском школом у Атини која је организована и функционише од школске 2010/11 године, у оквиру мреже школа на српском језику Министарства просвете Републике Србије, Светосавско звонце је опет обрадовало наше најмлађе који је похађају и који живе са својим родитељима у нама пријатељској и братској Грчкој.

У уторак, 27. јануара 2015. године, петнаести пут за редом, у Амбасади Републике Србије у Атини прослављен је Савиндан, празник који за све Србе у Атини традиционално представља један од најважнијих догађаја у току године.

Ученици Допунске школе су свечаним рециталом посвећеном животу и делу Светог Саве, од најмлађих до најстаријих на достојан и свечан начин, обележили дан Светог Саве, највећег српског светитеља и просветитеља. У допунској школи се учи не само српски језик, већ и култура, историја и традиција српскога народа. Ђурђа Станковић, наставник у Допунској школи у Атини, поносна је на све ученике Допунске школе, јер сви, па и они најмлађи одлично разумеју зашто се у свим српским школама прославља Свети Сава. Она је на крају овог свечаног програма на одушевљење учесника, свима њима као награду поделила празничне бројеве Светосавског звонца које им је за њихов труд и рад даривала редакција часописа.

Јермонах Евсевије је ове године преломио славски колач, а затим се и обратио присутнима пригодним говором. Посебне емоције је изазвала Светосавска химна коју су заједнички отпевали сви присутни у свечаној сали Амбасаде РС у Атини.

Отправник послова Амбасаде Републике Србије у Атини г.Бранко Лазаревић обратио се свештенству, монасима, ђацима и свим гостима захваливши им на дугогодишњој посвећености у очувању српског језика, културе и традиције.

Свечана приредба је завршена наступом 11 студената Универзитета у Атини. Од 1.октобра 2014. године на Атинском универзитету се факултативно учи српски језик, те је Савиндан био одлична прилика да и они покажу шта су научили.

Претходног дана у цркви Светог Спиридона на Пангратима у центру Атине служена је Света Литургија, уочи празника Савиндана. Литургију је служио Јермонах Евсевије, српски монах на последипломским студијама у Атини.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више