;

Са Звонцем на 6. Спортско Сабрање Свете Србије

Датум : 07.06.2019.

У суботу 8. јуна, на спортским теренима Аде Циганлије (терени десно од кружног тока) одржава се Шесто Спортско Сабрање Свете Србије. Овај догађај који има статус Манифестација од посебног значаја за Град Београд, са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, већ шест година организује Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” (ПСУСС). Она је уз промовисање важности очувања духовног и телесног здравља наших најмлађих, до сада укупно заинтересовала и на једном месту окупила, више од 130.000 посетилаца, деце и њихових породица.

Сабрањe, као сваки пут до сада, почиње Светом Архијерејском Литургијом на отвореном простору.

У циљу очувања институције продице посебна пажња ће бити поклоњена многодетним породицама, а цео културни програм биће посвећен управо овој теми наше основне ћелије друштва, под слоганом: ”Да нас буде више”

Посебан осврт у програму биће посвећен и овогодишњем великом јубилеју, а то је 8 векова самосталности српске Цркве и Државе.

Програм ће својим наступима обогатити и музички уметници: Жељко Васић, Мари Мари, Никола Роквић, Бојан Маровић, Борис Режак, Неверне бебе, млада музичка звездица Матеја Вукашиновић, Дечји хор српске Патријаршије “Звонце”, певачка група “Јефимија”, плесна и вокална група “Флај”, плесни студио “Наталија и Ивица” као и многе друге певачке и играчке групе .

Овогодишња централна спортска тема биће посвећена одбојци. Главну реч ће водити наше репрезентативке – актуелне светске првакиње, које ће у краткој паузи у припремама за Олимпијаду 2020. године у Токију, као промотери овог екипног спорта, показати његове племените вештине, као и освојени шампионски пехар. Такође, биће одржани масовни спортски турнири за децу у оквиру Купа Свете Србије и то из : фудбала, кошарке, одбојке, пецања, а најбољи ће освојити медаље и пехаре. Харитативни аспект манифестације биће акција “Погоди за живот” – пуцање пенала на голове са метама, које ПСУСС већ традиционално реализује у сарадњи са ХО “Заједно за живот” младог хуманитарца Јована Симићаи прикупљена средства ће ићи у фонд ове организације и опредељена ће бити за помоћ у лечењу оболелој деци

Поред већ омиљених спортских станица: гимнастике, пењања на вештачку стену у организацији припадника Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), стреличарства, јахања понија, учења свиборских хајдучких вештина, учења витешких дисциплина и начина живота у шатору, приказ опреме и наоружања које ће представити припадници Војске Србије, креативне спортска станица авио моделарства, сликања, иконописа, мозаика биће организиване и на десетине других, а за оне најмлађе ће бити и изненађење: огромне играонице двораца и пењалица на надувавање.

Програм Сабрања ће бити отворен великим колом које ће након Свете Лирургије одиграти преко 300 младих фолклораша.

Специјални гости Сабрања су деца спортских филијала Свете Србије са Косова и Метохије из енклава Ново Брдо и Пасјане, а посебни гости културног програма су деца КУД-а “Свети Јован Владимир” из Бара – Црна Гора

За најмлађе посетиоце обезбеђени су и многи дарови: мајице, балони, дечји часопис “Светосавско звонце, воћни напици, вода, сладоледи, слаткиши и сланиши, као и већ традиционални војнички пасуљ којим ће бити послужени посетиоци ове Манифестације. Програм се завршава великом пројекцијом филма “Краљ Петар Први” – на отвореном

  

Пријатељ Манифестације је компанија “Телеком Србија”, партнери су: Банка “Поштанска штедионица”, компанија “Дунав осигурање” и “ВодаВода”, медијски покровитељ РТС, а подршку су још дали: Српска православна црква, Министарство омладине и спорта, Канцеларија за Косово и Метохију, Град Београд, Градска општина Чукарица, Градска општина Палилула, Градско саобраћајно предузеће “ГСП”, СП “Ласта”, Јавно предузеће “Ада Циганлија”, Нафтна индустрија Србије, Светосавско звонце, Београдски сајам, Одбојкашки савез Србије, Атлетски савез Србије, Рукометни савез Србије, Спортски савез Србије, Спортски савез Београда, Фудбалски савез Србије, Војска Србије, Министарство унутрашњих послова, компанија “Лидо”, Верско добротворно старатељство, Маур, Електроизградња, компанија “Нелт”, компанија “Нектар”, компанија “Бамби”, штампарија “Дога”, радио “Словољубве”, телевизија “Храм”, РТВ “Студио Б”, РТВ “Коперникус”

Сатница 6. Сабрања Свете Србије:

9:00 Света Литургија
11:30 Отварање/ Почетак културно-уметничког програма (око 300 играча фолклора одиграће ужичко коло, затим почињу турнири у свим спортовима и отварање спортских станица)
12:30 Ручак – војнички пасуљ
14:00 Фестивал фолклора на бини
17:00 Додела медаља у свим дисциплинама
18:00 Биоскоп Свете Србије на отвореном – гледамо филм ”Краљ Петар”
20:30 часова, крај манифестације

У нади да ћемо се дружити на Спортском Сабрању, срдачно вас поздрављамо!

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више