;

„РЖД Интернешнл“ позива на велико путовање

Датум : 30.08.2019.

Руска компанија „РЖД Интернешнл“ отвара уметнички конкурс „Моје велико путовање. Од Србије до Русије“, у којем могу да учествују сви ученици у Србији узраста од 8 до 19 година.

Учесници су позвани да испричају о тренуцима путовања по Србији или Русији који су им остали у сећању, укључујући путовања железницом, или да саставе свој идеални план путовања, које би хтели да остваре у будућности. Аутори могу пусте машти на вољу и да покажу креативност, представивши жирију своје фотографије, цртеже, приче, водиче, колаже, видео-клипове, књиге, као и радове у другим форматима.

Од 2014. године, већ шести пут, „РЖД Интернешнл“ организује за ученике Србије уметничка такмичења у оквиру хуманитарног програма, који компанија реализује. Претходних година одржани су конкурси литерарних радова, цртежа, фотографија, укрштених речи, амблема и слогана.
Победници ће традиционално бити објављени у децембру. Тада ће у Београду бити одржана церемонија додела награда. Најбољи радови ће бити награђени вредним и корисним поклонима, који ће добро доћи у даљем образовању и стваралаштву.

Велика путовања вас чекају!

УСЛОВИ КОНКУРСА:

 

СРПСКО ОДЕЉЕЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ФОНДА ЈЕДИНСТВА ПРАВОСЛАВНИХ НАРОДА
СВЕТОСАВСКО ЗВОНЦЕ ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ „РЖД ИНТЕРНЕШНЛ“
У оквиру пројекта „Воз жеља”, објављују креативни конкурс
„Моје велико путовање. Од Србије до Русије”

Предлажемо ауторима радова да представе упечатљиве тренутке путовања по Републици Србији и/или Руској Федерацији, укључујући и путовања железницом, или да саставе свој идеалан план путовања, на које би волели да оду у будућности.

Конкурс се односи на три узрасне групе:
1. група – од 8 до 12 година;
2. група – од 13 до 15 година;
3. група – од 16 до 19 година.

Конкурс се одвија у следећим категоријама:

1. Разгледница са путовања
За учествовање у овој номинацији потребно је послати ауторске уметничке фотографије, слајд-шоуе, видее, цртеже, колаже, који се односе на путовање по Русији и/или Србији.
Уз рад приложити и кратко објашњење са информацијама о времену и местима која се приказују у датом материјалу.

2. Водич

Ова номинација подразумева представљање већ организованог или будућег путовања по Русији и/или Србији, с ауторским описом тачака и знаменитости у виду карте, текста, цртежа, плаката, књиге итд.

3. Књижевно путовање

У овој категорији разматрају се књижевни радови у виду песама, прича (укључујући и илустроване путописне белешке), коментара о посећеним местима у Русији и/или Србији.

4. Специјална категорија Возом око света

Учесници треба да опишу и/или нацртају реално или измишљено путовање железницом на било којој тачки света. У обзир долазе радови било ког жанра, набројани у претходне три категорије.

Општи услови:
– На конкурсу могу да учествују ученици свих основних и средњих школа од 8 до 19 година.
– Учешће на конкурсу је искључиво индивидуално, колективни радови се неће разматрати.
– Фотографије и текстови, који се шаљу на конкурс, морају бити оригинални, ослобођени ауторских права другог лица. Не дозвољава се копирање делова текста или целих текстова из радова других лица, који су раније објављени на Интернету или у другим изворима. У случају откривања елемената плагијата, рад се неће разматрати.
– Не примају се радови који су већ учествовали на другим конкурсима.
– Рад мора да има оригиналан назив.
– У конкурсним радовима није дозвољено користити сижее и изјаве којима се испољава екстремизам, ксенофобија и кршење људских права.
– У свакој узрасној групи могу бити одабрана по 3 победника.
– Слањем рада на конкурс, учесник даје своју сагласност за објављивање и коришћење рада од стране организатора делимично или у пуном обиму (ради качења рада на Интернет, објављивања у штампи, на телевизији или на информативним штандовима, на сувенирима), без ограниченог рока или територијалног ограничења таквог коришћења. ПРЕУЗМИ ФОРМУЛАР

Категорија Разгледница са путовања:
– Рад може бити урађен као фотографија, видео, цртеж, колаж, плакат или презентација.
– Минимална дозвољена слика и фотографија у електронској форми – 72ppi (72 пиксела по инчу), формат – 600×400 пиксела.
– Уз сваки рад прилаже се кратак пропратни текст (опис, информација о времену, месту и околностима које су приказане у материјалу).

Категорија Водич:
– Рад може бити урађен произвољно, у виду цртежа, колажа, књиге, карте, у електронској форми итд.
– За стварање рада дозвољена је употреба свих материјала и технологија.
– Минимална дозвољена слика и фотографија у електронској форми – 72ppi (72 пиксела по инчу), формат – 600×400 пиксела.
– Уз сваки рад прилаже се кратак пропратни текст (опис «маршруте», знаменитости, критеријум избора датих места и сл.).

Категорија Књижевно путовање:
– Рад може бити урађен у било ком прозном или поетском жанру (бајка, репортажа, путописне белешке, мемоари, есеј, чланак, песма и сл.) и може садржати илустрације.
– Обим рада не сме бити мањи од 1 и већи од 2 стране А4 штампаног текста (фонт – 12; проред – 1,0).
– Рад може бити предат у штампаној или електронској форми.

Обликовање рада:
Уз сваки конкурсни рад неопходно је приложити пријаву за учешће на конкурсу, која треба да садржи:
– опис рада са називом, презиме и име аутора (цело), узраст;
– земљу и место боравка;
– назив школске установе и комплетну информацију за контакт (број телефона и електронску пошту аутора и школе).
Пријава треба да буде потписана и да садржи сагласност за објављивање конкурсних радова и коришћење рада од стране организатора делимично или у пуном обиму (ради стављања рада на Интернет, објављивања у штампи, на телевизији или на информативним штандовима, на сувенирима), без ограниченог рока или територијалног ограничења таквог коришћења. ПРЕУЗМИ ФОРМУЛАР

Критеријуми за оцењивање:
– оригиналнст и одговарање идеје задатој теми;
– дубина разраде и разумевања културне, историјске и уметничке вредности описаних објеката;
– јединственост и оригиналност идеје;
– естетика обликовања креативног рада;
– степен учешћа деце у стварању рада.
Рок предаје радова: до 20.новембра 2019. године

Жири Конкурса:
– Представник ДОО РЖД Интернешнл;
– Представници Амбасаде РФ у Србији;
– Представник АД Инфраструктура железница Србије;
– Главни уредник часописа Светосавско звонце;
– Представник Међународног Фонда јединства православних народа;

Адреса за слање радова:
Српско одељење Међународног Фонда јединства православних народа,
Улица 27. марта 50, Београд
+381 11 32 400 53
fjpn@bvcom.net

Објављивање резултата:
– Резултати конкурса биће објављени на званичном сајту: www.zvonce.spc.rs, на сајту Фонда јединства православних народа, а биће објављени и у медијима.  Победници ће бити награђени вредним наградама и дипломама.
– Уручивање награда биће у децембру 2019. године, у Београду (датум и место ће бити јављени накнадно).

Информативно:
„РЖД Интернешнл“ д.о.о. реализује велики хуманитарни програм у оквиру пројекта изградње и модернизације железничке инфраструктуре Србије. Конкретно, најважнији део хуманитарног програма представља подршка образовним установама у земљи у сваком региону где се изводе радови.
Компанија је од 2014. године извела радове на реновирању школа у Панчеву, Голубинцима, Врању и Сремским Карловцима. Такође, сваке године у оквиру пројекта „Воз жеља“ организује се уметнички конкурс, у којем могу да учествују сви ученици Србије узраста од 8 до 19 година.
2015. године у 17 школа града Панчева одржана су такмичења из знања историје и културе Русије. Победници такмичења су за време летњег распуста посетили Санкт Петербург.
„РЖД Интернешнл“ такође честита школску славу Свети Сава ученицима школа које су под његовим покровитељством. Више од 2000 деце из пет школа у Србији је 2019. године добило слатка изненађења.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више