;

Првих пет деценија заједничког хода кроз детињства, најављују нова животна путешествија Звонца и читалаца

Датум : 16.12.2018.

У недељу 16. децембра у препуној Комбанк дворани, Светосавско звонце и Верско добротворно старатељство АЕМ-а, су са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, одржали свечану Академију поводом прослављања празника Светог Николе, почетка божићних даривања деци и обележавања великог јубилеја ”Звонца” педесет година постојања и рада, под називом: ”Са Звонцем кроз детињства”

Угостивши преко 1.000 деце која су дошла из свих делова Србије, затим из Црне Горе и Републике Српске, заједно са специјалним гостима из српских енклава на Косову и Метохији: Јасеновик, Косовска Каменица, Прековце, Бостане, и Станишор, Звонце је заједно са ВДС-ом на најлепши начин отворило врата срећних и радосних догађаја који нам предстоје и свој јубилеј обележило блиско и саборно, са својим верним читаоцима.

Програм свечане Академије је почео певањем дечјег хора ”Звонце” молитвене песме: ”Тон деспотин” којом је дочекан Његова Светост Патријарх српски Иринеј, који је благосиљао сву присутну децу, њихове родитеље и учитеље. Дивним и сигурним гласом, конферанције свечаности, наша позната новинарка, Сања Анђелковић Лубардић, један за другим најављивала је сегмент по сегмент програма који је кроз сажете целине све присутне упознавао са радом и животом Светосавског звонца.

Уводну реч и кратак историјат часописа дала је главни и одговорни уредник Светосавског звонца госпођа Радмила Мишев. Она је најпре споменула своје претходнике, уреднике: Његово Пеосвештенство Епскопа шабачког господина Лаврернтија који је давне 1968. године, био Епископ моравички, затим блажене успомене Епископа будимског Данила, па онда проту Милисава Д. Протића, Душана Н. Петровића, Драгана Л. Милина и Саву Р. Поповића.

Атмосферу Крфа, емоције које он носи за све учеснике пројекта ”Стопама наших предака”, пренео је дечји хор Звонце кроз песму ”Осети Видо”, док је на великом екрану ишао спот ове песме. У програму је наступао још један хор. То је музичко вокални састав ”Плетеница” из Средње музичке школе ”Стеван Христић” из Станишора код Гњилана, који су извели песму: ”Густа ми магла паднала”.

Хорове на бини заменила је позоришна трупа ”Звонце”, која је извела комад: ”Чудотворац”, посвећен житију и делима правог Божић Бате – Светог Николе Мирликијског Чудотворца. Сценарио и режију ове представе, потписује презвитер Ненад Илић. Иако је публика дошла издалека, сва су деца до једног, са великом пажњом пратила све што се догађа на сцени.

Након пола сата разигране и занимњиве драмске приче – житија о овом великом Божијем угоднику и светитетљу, присутнима у Комбанк дворани, обратио се и Његова Светост Патријарх српски Иринеј. У поздравној речи, он се захвалио свима који су учествовали у програму, а посебно је изразио добродошлицу деци која су дошла из најудаљенијих простора нашег региона. Своје дивљење исказао је и деци са Косова и Метохије који су били специјални гости манифестације. На крају програма Свјатјејши је доделио ”Признања за допринос и подршку мисији за децу СПЦ” која су добили: Академик Матија Бећковић, књижевник и члан САНУ, Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова, Војин Ђорђевић, идејни творац робне марке ”ВодаВода”, Марија Бошковић, директор сектора за односе са јавношћу компаније ”Телеком Србија”, Игор Станковић, директор Комбанк дворане, Тиодор Росић, књижевник и професор на Крагујевачком универзитету, Момчило Мошо Одаловић, књижевник за децу, Драган Лакићевић, књижевник и главни уредник Српске књижевне задруге, Лидија Поповић, књижевник за децу, Милица Ракић, вероучитељ.

Након ове свечане доделе Признања, Његова Светост је заједно са лауреатима Звонца поделио преко 1.000 пакетића свој присутној деци, У томе су им помагали и наше познате личности и уметници Ивана Јордан, Марија Марић ”Мари Мари”, Милан Ђурђевић ”Неверне бебе”, глумац Борко Сарић.

За време поделе пакетића, званични дечји хор српске Патријаршије ”Звонце”, извео је мини концерт.
Тв прилог са манифестације:

Свечаност оплемењена дечјим осмесима
Прилог: ТВ ”Храм”

Велика Галерија слика са Академије се налази на Фејсбук налогу Звонца

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више