;

Пријем, посета Истријском музеју и једно венчање

Датум : 31.08.2021.

Овај дан је био посебан не само за овогодишњу групу деце, него и за читав пројекат до сада. Наиме, све је почело устаљеним редом и јутарњим активностима које су учесници пројекта „Стопама наших предака“ ревносно обављали и сви су једне друге помагали и пожуривали, јер је дан у свом наставку, стављао пред њих веома озбиљне догађаје и обавезе.

Најпре је био заказан пријем код Градских великодостојника. Због епидемилошких мера све је организовано у предивном парку на зидинама старе тврђаве, а испред Историјског музеја Крфа и Јонских острва. У име Градоначелнице Меропи Идреу, најталентованију децу нашег Региона, сачекала је њена заменица Панајота Цзане, иначе београдски студент. У њеном друштву били су чланови Владе оствра Крф задужени за образовање, културу, омладину и међународне односе.

На почетку самог пријема полазници певачке секције поздравили су госпођу Панајоту и чланове Владе острва, химнама сестринских земаља Србије и Грчке, песмом „Тамо далеко“ на српском и грчком језику као и предивном молитвеном песмом: „ Агни Пертене“(грч. „ Ἁγνὴ Παρθένε“), коју је у славу Пресвете Мајке Божије написао велики грчки светитељ, Свети Нектарије Егински.

Госпођа Цзане, се захвалила на произнесеном програму и пожелела добродошлицу и користан и плодотворан боравак на острву учесницима пројекта. Заменица Градоначелнице је истакла да јој је изузетно драго што пројекат није изостављен ни ове године, упркос искушењима која су неизбежна због заразне болести Ковид-19 и да она сваке године у августу зна да српска деца долазе и очекује њихов долазак. Након њених поздравних речи, добродошлицу деци су пожелели и сви остали чланови градских власти, а кустос музеја је позвао све да у мањим групама посете Музеј, истакавши да је тренутна поставка посвећена животу и делу двадесеторице Крфљана, који су заслужни за ослобођење хеленске државе од тираније и окупације Отоманског царства. Поставку је чинило двадесет портрета уз приложене биографије значајних митрополита, научника, филозофа и политичара, док се у осталим просторијама могла видети стална поставка крфског музеја. После обиласка музеја, у којем су деца добила на поклон беџ и разгледницу, учесницима су дата слободна три сата у главном граду за шетњу, обилазак знаменитости, куповину и остале слободне активности по жељи.

У три часа после подне деца су имала част и прилику да присуствују црквеном венчању сликарке Лидије Богдановић и капетана Ненада Митића који су, такође васпитачи и предавачи у кампу. Свечани чин склапања брака одвијао се у цркви Свете Петке надомак Српске куће. Кумови на венчању били су уметник Михаило Глигорић Глиша, са младожењине стране, и организатор пројекта теолог Димитрије Стикић, са младине стране. Озваничењу њихове љубави пред Богом сведочили су сви учесници пројекта „Стопама наших предака“ који су били дубоко дирнути лепотом церемоније, као и срећом и љубави која се видно могла приметити код младенаца. Сви присутни дочекли су младенце, честитали им венчање и пожелели много среће и љубави на многаја и благаја љета.

После венчања, деца су се упутила на купање на градској плажи коју одликује чиста тиркизно плава вода са погледом на стару венецијаску тврђаву, а они који су имали жељу, могли су и даље да истражују улице старог града. По повратку у камп, сервирана је вечера, а одмах након ње професорка психологије Оливера Хајровић приредила је кратко предавање о штетности и превенцији коришћења психоактивних супстанци.

На крају уследила је вечерња молитва Богу за његову Очинску заштиту у наредној ноћи и дану.

Фото галерија

Пријатељ пројекта:

 

Пројекат подржали:

 Градска општина Палилула Министарство културе  Папас   

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више