;

Празновање Бадњег дана и Божића у Далмацији

Датум : 08.01.2017.

Широм Епархије далматинске славио се Бадњи дан. На богослужењима у светим храмовима сабрало се мноштво верног народа, а Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију и вечерње у Шибенику. На вечерњој служби у Саборној цркви Успења Пресвете Богородице и освећењу бадњака, упркос изузетно хладном времену окупили су се верници из Шибеника и околине, који су након заједничке молитве наставили празнично дружење у просторијама Црквене општине. Уочи празника који заузима посебно место у срцу сваког хришћанина, Епископ Фотије говорио је о духу Божића и етици којој нас овај празник поучава. „Божић је велики, благословени и породични празник, празник сваке богољубиве душе, јер је Бог постао човек да би нас научио како да се и ми обожимо. То је етика Божића која нам говори како да се приближимо Господу, да будемо, добри, поштени и честити људи. Христос је својим рођењем и васкрсењем прокрчио пут којим треба да идемо. Тај пут посебно је важан за нас Србе који данас живимо у Далмацији, јер смо приживели тешке дане и остало нас је мало, али и даље треба да настојимо да будемо честити људи који се не одричу своје вере, а поштују и друге народе и њихов начин исповедања и традицију.

Велики хришћански празник Рођења Христовог – Божић свечано је прослављен у свим црквеним општинама и манастирима Епархије далматинске. Епископ далматински Господин Фотије, служио је Свету Архијерејску Литургију на свеноћном бденију у манастиру Крки и том приликом је прочитана Божићна посланица Његове Светости патријарха српског г. Иринеја и свих архијереја СПЦ.

Другог дана Божића, када празнујемо Сабор Пресвете Богородице, Света Архијерејска Литургија служена је у Цркви Покрова Пресвете Богородице, у Книну. На овај дан Црква хришћанска одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери, која роди Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Сабором се њеним назива ово празновање зато што се тога дана сабирају сви верни, да прославе њу, Матер Богорoдицу и што се торжествено, саборно, служи у част Њену.

На свим овим празничним Литургијским окупљањима верног народа у Далмацији, учествовао је и велики број деце, што је унело посебну радост међу све окупљење. Између осталог, као специјалан празнични поклон сва деца су добила примерке Светосавског звонца.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више