;

Посета духовном бисеру Крфа – манастиру Палеокастрица

Датум : 30.08.2021.

Дан у кампу је почео устаљеним редом, јутарњом гимнастиком коју је држао тренер Вељко Ђондовић, након чега су се учесници упутили на јутарњу молитву и доручак. Након духовног и телесног окрепљења уследила је радионица фолколора под вођством гопођице Ленке Тешић, на којој су деца учила основе српског кола „Моравац“. На наредној радионици увежбане су српска и грчка химна и песма „Тамо далеко“ двојезично на српском и грчком. Креативни стваралачки сегмент данашњег дана, употпуњен је једном лепом уметничком слагалицом која му је дала посебан оквир. То је била велика уметничка радионица: сликарства, иконописа и калиграфије, коју су водиле: кустос Историјског музеја Србије др Лидија Богдановић, дипломац Академије СПЦ за уметности и конзервацију, рестауратор Милица Опалић и иконописац и портретиста Јефимија Нинковић, иначе сви предавачи Школског центра за рад са талентованим ђацима: ”Звонце”.

Око поднева, аутобусом се кренуло ка манастиру у Палеокастрици, посвећен Успењу Пресвете Богородице, чија братија сваке године традиоционално спремају трпезу љубави за учеснике пројекта „Стопама наших предака“. Најпре, учесници су обишли храм у којем се налази чудотворна икона Пресвете Богородице у чију је част манастир и подигнут. Деца су се пред иконом помолила молитвеном песмом „Достојно јест“ и на папире за молитву оставили имена својих ближњих. После обиласка храма који красе величанствен иконостас и фрескопис, одмах је приступљено ручку у прелепом амбијенту манастирске порте, који су часни монаси поставили припремивши печену пилетину и кромпир уз најфинији грчки фета сир. Након ручка ко је желео могао је посетити манастирски музеј у којем су изложене иконе, делови иконостаса, црквене богослужбене књиге, али и архијерејска одежда махом с почетка осамнаестог века. Сви учесници су обишли и манастирску порту коју краси најлепше цвеће и запањујући поглед на пучину, а многи су крај акустичног манастирског бунара певали песме „Маријо славна“, али и молитве „Богородице дјево“ и „Κύριε Ελέησον “.

Након посете манастиру деца су се спустила до плаже у Палеокастрици која је једна од најлепших на острву.

Видео запис из Палеокастрице

Фото галерија

Пријатељ пројекта:

 

Пројекат подржали:

 Градска општина Палилула Министарство културе  Папас   

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више