;

Поклоничко путовање за најбоље ученике Православне веронауке из Републике Српске

Датум : 05.06.2015.

У организацији Катихетског одбора СПЦ и уз Благослов Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Господина Хризостома, Председника Катихетског одбора СПЦ, организовано је поклоничко путовање за најбоље ученике Православне веронауке у школској 2014/15. години.

Ово путовање је организовано 04. и 05 јуна 2015. године за 36 ученика из читаве Републике Српске. Са њима су путовали: инспектор и просветни саветник за Православну веронауку у РПЗ РС мр. Славољуб Лукић, Координатор за верску наставу у Епархији зворничко – тузланској јереј Синиша Шаренац, ђакон Зоран Радуловић, вероучитељи  Драго Велеушић из Котор Вароши и Жанела  Пажин из Требиња.

Ученици су током поклоничког путовања посетили Храм Светог Саве на Врачару, где им је домаћин било Светосавско звонце. Са речима добродошлице и поклонима  испред редакције Светосавског звонца дочекао их је Димитрије Стикић. Након обиласка Храма Светог Саве, Звонце је деци организовало кратак предах уз ручак и освежење, те су деца након тога заједно са својим професорима наставила пут ка Крушевцу и манастиру Лазарица, где су се поклонили моштима Светог Кнеза Лазара. Први дан путовања завршен је посетом манастиру Студеница у чијим конацима су деца и преспавала. Други дан, ученици су присуствовали Светој Литургији у манастиру Студеница, где су се причестили, поклонили моштима Св. Симона Монаха и Свете мати Анастасије, посетили ризницу овог манастира, а потом је за њих организовано послужење у манастирској гостопримници. После манастира Студеница, ученици су посетили манастир Жичу, где их примио јереј Ратко Хрваћанин са сестринством овог манастира. За ученике је након обиласка манастира организовано послужење у манастирској трпезарији, где су примили и поклоне које су припремиле сестре манастира Жича. У току овог путовања ученици су још посетили манастир Љубостињу и Врњачку Бању. Поклонивши се  и помоливши се над гробовима и моштима Кнегиње Милице (Преподобне Евгеније)  и монахиње Јефимије пут је настављен преко Београда ка Бијељини и сабирајући утиске, кренули смо назад домовима својим, срца испуњених неизрецивом духовном радошћу.

Комлетно путовање, прво овакве врсте, са превозом, ноћењем, храном и осталим трошковима финансирао је Катихетски одбор СПЦ у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више