;

Патријарх примио дободелатеље пројекта ”Стопама наших предака”

Датум : 05.10.2016.

Данас је Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј примио дободелатеље јединственог концептуалног пројекта ”Стопама наших предака” који са његовим благословом већ пет година води и реализује званично гласило СПЦ за децу ”Светосавско звонце”. Пријему су присуствовали: председници општина Стара Пазова и Палилула господа Ђорђе Радиновић и Александар Јовићић, затим власник компаније ”Инстонлајн” Јово Чоловић из Бање код Аранђеловца, академски уметник Михаило Глигорић – Глиша и Јелена Спасић члан УНС-а и новинар Адриа медија групе.
Најпре је вођа пројекта и шеф маркетинга Светосавског звонца господин Димитрије Стикић, известио Свјатјејшег о досадашњим резултатима ове акције кроз коју је до сада узело учешћа преко 250 најталентованијих ђака основних и средњих школа из читавог региона: Србије, Републике Српске, Федерaције БиХ и Црне Горе. Од 2012. године па до данас они су могли да на едукативан и практичан начин обрађују тему наше традиције, језика, писма, вере православне, са посебним освртом на истoријски период Првог светског рата и боравак наше војске и народа на острву Крфу од 1916 до 1918 године. У подршци овом пројекту посебно су се истакли председници општина Стара Пазова и Палилула који већ неколико година системски подражавају мисионарске пројекте Светосавског звонца, а међу њима најзначајније овај на острву Крфу.

Посебна мисија овогодишње пете по реду генерације која је са Светосавским звонцем кренула путем предака јесте била израда споменика крајпуташа у част и славу Гвозденог пука Моравске Дивизије чији су припадници својим јунаштвом многе од битака преокренули у победе и то у оним најпресуднијим моментима Првог светског рата од битке на Колубари, повлачења српске војске преко Албанских голети до пробијања Солунског фронта на Кајмакчалану 1918. године и незадрживог јуриша за ослобођење Отаџбине.

Захваљујући донацији господина Јове Чоловића из места Бања код Аранђеловца, добављен је бели Прилепски мермер и допремљен у камп у Касиопи. На изради овог монументалног уметничког дела током дванаест дана боравка на Крфу, радио је академски уметник Михаило Глигорић-Глиша, тако да су деца у самом кампу где су смештена могла да посматрају стварање споменика крајпуташа који ће бити њихово уздарје славним прецима и јунацима Гвозденог пука.

Место где ће бити постављен споменик налази се у месту Като Карокијана на простору где је 1916. године био камп Моравске дивизије и војничко гробље где се до 1938. године налазило 560 хумки са сенима српских јунака које су пренесене у спомен-костурницу на острву Видо.

У срдачном разговору са Сватјејшим гости су изразили задовољство на домаћинском позиву за посету Његовој Светости и Патријаршији СПЦ, посебно истакавши благодарснот на пажњи са којом Света Мајка Црква приступа образовању младих поколења и то посебно кроз мисионарски рад Светосавског звонца. Они су рекли да ће и даље подржавати овакве пројекте јер желе да правилним улагањем у децу, Србија добије кроз њих бољу будућност. Посебан акценат је стављен и на иницијативу УНС-а за обнову Маузолеја на острву Видо коју су покренули ове године на стогодишњицу од искрацавања српске војске на острво Крф и коју је Патријарх благословио. Новинар Јелена Спасић је говорила о детаљима ове акције која има за циљ да доврши дело славног архитекте Николаја Краснова и Маузолеј на Виду добије два бронзана војника и тиме заокружи овај задивљујући спомен-комплекс и сакрално место где су похрањене кости славних предака који су свој живот положили за Отаџбину.

Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј је господи: Ђорђу Радиновићу, Александру Јовичићу, Јови Чоловићу и Михаилу Глигорићу, у име захвалности и као сведочанство њихове добродетељи уручио Грамате и пожелео сваког добра и напретка од Господа на одговорним пословима које обављају.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више