;

Парастос Мајору Драгутину Гавриловићу и браниоцима Београда

Датум : 06.10.2012.

Са благословом Викара Његове Светости Патријарха српског и Епископа хвостанског Господина Атанасија, у недељу 7. октобра са почетком у 15 часова Светосавско звонце организује парастос Мајору Драгутину Гавриловићу и браниоцима Београда који су на исти дан 1915. године храбро стали пред силе Осовине у одбрани Отаџбине и њене престонице.

Парастос ће служити Његово Преосвештенство Епископ хвостански Господин Атанасије уз саслужење свештенства цркве Александра Невског. Овај молитвени скуп ће бити одржан на углу улица Мике Аласа и Цара Уроша, код спомен плоче овим српским јунацима, коју су поставили 1995. године чланови Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца.

После одслуженог парастоса на том месту биће одржан пригодан уметнички програм. Овом догађају ће присуствовати представници Министарства одбране, Генералштаба Војске Србије, Удружења добровољаца од 1912 до 1918 године, ђаци ОШ ”Браћа Барух” и грађани.

Монодрама Светосавског звонца:
”МИ СМО ЊИХОВИ ПОТОМЦИ“ – одломак

Примери из прошлости путокази су за будућност. У свим војним енциклопедијама света, наћи ћете имена наших војвода Степе Степановића, Живојина Мишића, Радомира Путника и Петра Бојовића. Они су, предводећи српску војску извојевали победу у Првом светском рату. Какви су били војсковође и какви су били српски официри и војници, најбоље казују речи:

МАЈОРА ГАВРИЛОВИЋА.

У току борби за одбрану Београда 6–7. октобра 1915. године, Аустријанци су прешли Дунав и искрцали се на део обале који је држао 2. батаљон 10 кадровског пука којим је командовао мајор Драгутин Гавриловић. Видевши да одступања нема, јер је иза њих Београд и Србија, мајор Гавриловић је прикупио своје војнике којима је издао следећу заповест:

”Војници, тачно у 15 часова непријатеља треба разбити вашим силним јуришем.
Образ Београда, наше престонице, мора да буде светао.
Војници!
Јунаци!
Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања.
Наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине.
Ви немате дакле, да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред, у славу! За краља и Отаџбину! Живео краљ, живео Београд!”

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више