;

Обнова светиње у срцу Шумадије

Датум : 15.11.2015.

Oлујно невреме је прошле године тешко оштетило цркву брвнару Светих апостола Петра и Павла у селу Даросава код Аранђеловца. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, Светосавско звонце је позвало своје читаоце да помогну подизањe ове светиње тако што је уз свој јунски број одштампало и једну уплатницу са потребним подацима за све који желе да помогну обнову. Од прилога читалаца „Светосавског звонца” сакупљено је око 200.000 динара. Ти прилози су били благословени дечјом молитвом и стигли су баш кад је било најпотребније.

Свој велики допринос обнови цркве дала је Епархија шумадијска као и и надлежне државне институције, па је до сада урађено следеће: осигурани су темељи, статички утегнута дрвена конструкција, обновљени зидови брвнаре (све поломљене даске и греде су замењене), а онда је кренула израда кровног покривача. Предстоји израда бачвастог свода цркве и уређење камених плоча, а потом ће бити потребна средства да се црква опреми сасудима, црквеним текстилом и иконама.

Поред цркве је изграђен звоник у чијем је приземљу палионица за свеће. Ово је грађено великодушним прилозима виђенијих Даросаваца.

Стара народна изрека каже: „Ко цркви даје, Богу позајмљује.” Сваки динар од срца дат је драгоцен и пред Богом велик као две удовичине лепте. Колико ко од нас може нека приложи, да се у старој цркви-брвнари поново зачује Херувимска песма:

Рачун код Комерцијалне банке: 205–140671–25
Прималац: ЕУО Епархије Шумадијске – црквена општина даросавачка у Даросави
Сврха уплате: Средства за санацију цркве брвнаре у Даросави.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више